Home Spanje

Spanje

by smartranking

Hotels, appartementen en bezienswaardigheden in Spanje

Het is alom bekend dat Spanje al vanouds één van de meest populaire vakantiebestemmingen is in Zuid-Europa. Dit mediterrane land heeft een zeer rijke historie en een prachtige cultuur waardoor hier voor iedere vakantieganger wat wils is. Spanje heeft ook zeer veel te bieden op het gebied van kunst. Wie kent niet de Picasso’s, de Goya’s en de Dali’s? In de grote plaatsen zoals Madrid (de hoofdstad) in het binnenland en Barcelona aan de kust zijn veel van deze kunstwerken te bezichtigen. Naast al deze interessante bezienswaardigheden in het binnenland en in de grote steden bieden de costa’s en de eilanden van Spanje nog meer vertier.

Verbindingen

De KLM, Transavia, Iberiaen Vueling verzorgen dagelijks vluchten op Madrid en Barcelona en enkele andere (toeristische) steden. Daarnaast hebben de voornaamste Spaanse steden een luchtverbinding met Madrid en Barcelona.

Zowel de luchthaven van Madrid als die van Barcelona beschikken over goede bus-, taxi- en metroverbindingen met de stad. De Spaanse spoorwegen hebben intercityverbindingen met nagenoeg alle uithoeken van Spanje. Alhoewel de laatste jaren flink geïnvesteerd is in het wegennetwerk en bijna alle autowegen goed geasfalteerd zijn, zijn de afstanden tussen steden lang en tijdrovend. Op vierbaanswegen geldt een snelheidslimiet van 120 km per uur net als op snelwegen en tolwegen. Men moet er rekening mee houden dat het vrachtverkeer gedurende een groot deel van de week op bepaalde trajecten intensief is, wat vooral vertragend werkt op de tweebaanswegen.

Reisdocumenten

Iedereen is verplicht altijd een geldig paspoort of ander identificatiedocument bij zich te dragen.

Hotels/restaurants

Alle Spaanse steden beschikken over hotels in alle prijsklassen. Veel hotels beschikken over een Engels- en/of Franstalige hostess- en secretaressedienst. Op de overnachtingsprijs van vijfsterrenhotels wordt 16 procent btw geheven. Voor viersterrenhotels geldt het lagere btw-tarief van 7 procent. Overnachtingprijzen variëren. Er bestaan ook hotels die speciale weekendtarieven aanbieden. In hotels die zich specialiseren in overnachtingen voor zakenlieden zijn kamers met kantoorfaciliteiten, vergaderzalen (met vertaalmogelijkheden, video conferencing) en dergelijke aanwezig. Ook veel plaatselijke Kamers van Koophandels bieden deze diensten aan tegen betaling.

Uitgebreide zakenlunches zijn in Spanje nog altijd zeer belangrijk bij zakelijke contacten. De lunchtijd is doorgaans van 14.00 uur tot 16.00 of 17.00 uur. Voor de Spanjaard is het middagmaal het hoofdmaal van de dag. Zakelijke beslissingen worden in de regel tijdens het dessert of de koffie genomen. Tegenwoordig is het gebruikelijk dat de ondernemer die een deal wenst te sluiten de uitnodigende partij is, meestal voor de lunch. Het diner of avondeten begint doorgaans rond 21.30 uur. Spanjaarden gaan laat naar bed en houden van copieuze maaltijden.

Zakenrestaurants zijn in de regel niet goedkoper dan in Nederland. Veel restaurants bieden menu’s aan tegen vaste prijzen (inclusief btw van 16 procent of 7 procent, afhankelijk van de categorie). Het is gebruikelijk een fooi van 5 tot 10 procent achter te laten of maximaal 25 euro als men veel gasten heeft ontvangen.

Vervoer

In de grote steden is het verkeer druk. Het is dan ook raadzaam ruim de tijd te nemen om tijdig op een afspraak te komen. Met een kwartier tot een half uur vertraging op de afspraak komen, is de limiet. Wellicht is het daarom verstandiger om gebruik te maken van het openbaar vervoer (bus, metro of taxi) in plaats van de eigen auto.

Taxi’s zijn in Spanje relatief goedkoop. Elke rit heeft een vast basistarief (Bajada de bandera); daarbij komt een bedrag per kilometer. Het is van belang erop te letten dat de taximeter bij het begin van de reis wordt aangezet. Het is de gewoonte achter in de taxi plaats te nemen. Vanwege het toenemend aantal roofovervallen is in sommige taxi’s een doorzichtige scheidingswand aangebracht tussen de bestuurder en de passagier. Het is gebruikelijk om de taxichauffeur een fooi te geven. Afrekenen met biljetten van 50 euro of meer kan problemen opleveren, omdat veel taxichauffeurs over onvoldoende wisselgeld beschikken.

U kunt in Spanje auto’s huren bij alle gebruikelijke verhuurders, mits u een rijbewijs heeft van minstens een jaar oud. Een middenklassewagen kost gemiddeld per dag ongeveer 100 euro, inclusief belasting, verzekering en een onbeperkt aantal kilometers. In de bebouwde kom is de maximumsnelheid 60 km per uur, daarbuiten 90 km per uur. Als er minstens twee rijbanen zijn, is de maximumsnelheid 100 km per uur en op snelwegen 120 km per uur. Betaald parkeren is een normaal verschijnsel in de binnensteden van de grote steden. Bij ongelukken in de bebouwde kom is de Policía Municipal verantwoordelijk, daarbuiten de Guardia Civil Tráfico.

Regelmatig worden bij ongevallen voertuigen in beslag genomen (onafhankelijk van de schuldvraag). Het kan enige tijd duren voordat ze worden teruggegeven.

Tussen de luchthaven van Madrid (Barajas) en de stad (Plaza de Colón) rijden regelmatig bussen. De ritkosten zijn goedkoop. Een taxirit van de luchthaven naar het centrum van Madrid is relatief goedkoop. Tussen de luchthaven van Barcelona en de 10 km verder gelegen stad rijdt de Aerobus en er is een treinverbinding vanaf de luchthaven naar de stad.

Vanuit Madrid en Barcelona bestaan dagelijkse binnenlandse vluchten naar diverse grote steden.

Telefoon/communicatie

Spanje heeft automatische telefoonverbindingen met nagenoeg alle landen, maar internationaal telefoneren is duur. Vergeet niet de landcode bij internationale gesprekken. In telefooncellen kan met munten of telefoonkaart worden betaald. Telefoonkaarten zijn te koop in (tabaks)kiosken (estanco).

Er zijn drie concurrerende mobiele telefoonnetwerken in bedrijf gesteld. Deze gsm-diensten worden aangeboden door Telefónica (servicio Movistar), Vodafone en Amena.

In Spanje kunt u gebruikmaken van internet in telefoonhuizen en cybercafés. Internetconnecties zijn ook te vinden op luchthavens, de grote trein- en busstations en in enkele winkelcentra. In het algemeen werken deze diensten met munten.

Geldzaken

De munteenheid is de euro.

U doet er goed aan losgeld mee te nemen, evenals een creditcard (Visa, Euro/Mastercard, American Express en Diners Club). In Spanje is het namelijk ongebruikelijk cheques van onbekenden aan te nemen. Banken accepteren niet meer dan drie cheques tegelijk. Creditcards worden alom geaccepteerd, vooral in hotels en restaurants, maar ook in winkels. Er zijn voldoende betaalautomaten waar contant geld kan worden opgenomen, ook met een creditcard.

Vakantieperiode

In Spanje wordt de zomervakantie hoofdzakelijk opgenomen in augustus en deels in juli en september. Andere belangrijke vakantieperiodes zijn: de paasweek (Semana Santa) en de kerstperiode (Navidades). Met name de overheidsdiensten zijn dan gesloten.

Openingstijden

De meeste bedrijven in Spanje zijn geopend tussen 9.30 en 13.30 uur en van 16.30 tot 20.00 uur. Veel overheidsinstellingen en een aantal bedrijven zijn zonder onderbreking geopend van 8.00 tot 15.00 uur. Een klein aantal bedrijven is ook op zaterdag open. Sommige bedrijven, met name in de dienstensector, zijn op vrijdagmiddag gesloten.

Van 15 juni tot 15 september gaan veel bedrijven over op een zomerrooster van 8.00 tot 15.00 uur. Fabrieken kennen doorgaans een 40-urige werkweek. Hier zijn de werktijden afhankelijk van de aard van het bedrijf.

De meeste winkels zijn geopend van 10.00 tot 13.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uur. Grootwinkelbedrijven en winkelcentra daarentegen zijn zonder onderbreking geopend van 10.00 tot 21.00 of 22.00 uur. Winkels zijn, afhankelijk van de autonome deelstaat, meerdere zondagen per jaar geopend.

Banken zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 8.30 tot 14.00 (met uitzondering van de maanden juni tot en met september. Dan zijn ze op zaterdag gesloten).

Apotheken zijn geopend van 9.30 tot 13.30 uur en van 16.30 tot 20.00 uur. In alle grote steden zijn apotheken die 24 uur per dag geopend zijn. Apotheken in Spanje zijn volgens een roulerend schema tot laat open. Dit schema wordt bekendgemaakt in kranten en bij de apotheken zelf.

Tijdsverschil

Spanje kent dezelfde zomer- en wintertijden als Nederland. Op de Canarische eilanden is het één uur vroeger.

Voltage

In Spanje wordt 220 Volt wisselstroom gebruikt. Stekkers hebben twee ronde pennen.

Maten en gewichten

De Spanjaarden volgen het metrieke stelsel.

Handelstaal

De handelstaal is overwegend Spaans, maar in internationaal georiënteerde kring wordt ook wel Engels of Frans verstaan en/of gesproken.

Gezondheid

Voor een verblijf in Spanje zijn geen speciale voorzieningen noodzakelijk. Het gebruik van leidingwater is veilig. In uitzonderingsgevallen wordt dat duidelijk vermeld.