Home Sevilla

Sevilla

by smartranking

De stad Sevilla

Een korte introductie

Quien no ha visto Sevilla, no ha visto maravilla (‘Wie Sevilla niet heeft gezien, heeft een wonder gemist’). Sevilla is het culturele hart van Andalusië. De kathedraal, de Giralda en het Alcázar behoren tot de belangrijkste monumenten van Andalusië. De beroemde Semana Santa (Goede Week) en de Feria de Abril zijn onvergetelijke spektakels. Sevilla is een van de warmste steden van Spanje en de zomerse hitte legt het stadsleven tussen drie uur ’s middags en tien uur ’s avonds stil. Daarna komt Sevilla weer tot leven. De vele bars, cafés en restaurants zorgen voor een bruisend uitgaansleven, waarin de tapas een belangrijke rol spelen.

De wijken van Sevilla

Het centrum van Sevilla ligt langs de rivier de Guadalquivir en bestaat uit verschillende wijken die elk een eigen karakter hebben. De bekendste wijk is Santa Cruz met de kathedraal, het Alcázar en, ten zuiden daarvan, de oude tabaksfabriek.

Tussen de Avenida de la Constitución (de hoofdstraat van Sevilla) en de Guadalquivir ligt de uitgaanswijk El Arenal. Hier vind je het Hospital de La Caridad, de Plaza de Toros en de Torre del Oro.

Ten noorden van de kathedraal ligt Centro, het winkelhart van de stad met de Calle Sierpes als hoofdwinkelstraat. Talloze tapasbars en een aantal interessante monumenten maken het tot een aangename wijk. Datzelfde geldt voor de traditionele arbeiders- en studentenwijk Macarena, genoemd naar de Virgen de la Esperanza Macarena, de patrones van de stad.

De wijk Triana (calle Betis) aan de overzijde van de rivier is uitstekend geschikt voor een tapastour of een late maaltijd.

Vervoer in Sevilla

Van of naar het vliegveld

Stadsbus EA (elk half uur, € 2, www.tussam.es) brengt je binnen dertig minuten van het Aeropuerto de Sevilla via het treinstation naar de Puerta de Jerez, nabij het Alcázar. Een taxi van het vliegveld naar het centrum kost ongeveer € 18  of € 22 op zondag of na 22.00 uur. T 954 505 840.

Vervoer in de stad

De meeste bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van de Avenida de la Constitución, de hoofdstraat van Sevilla.

Bezienswaardigheden in Sevilla

De Catedral Santa María de la Sede ligt midden in de oude stad. De kathedraal werd gebouwd op de plaats van de moskee uit 1172, die op haar beurt weer op de fundamenten van een nog oudere kerk was neergezet. Van de moskee zijn alleen de Giralda, de in 1198 voltooide minaret en de Patio de los Naranjos overgebleven. Met de bouw werd in 1401 begonnen, een eeuw later was de kathedraal voltooid. Tot in de 19de eeuw zijn uitbreidingen toegevoegd. De kathedraal is een perfect voorbeeld van de Spaanse gotiek. Kenmerken daarvan zijn de enorme omvang en de plaatsing van het koor in het midden van de kerk. De binnenruimte is overweldigend: veertig enorme pilaren, die doen denken aan de stammen van woudreuzen, scheiden de vijf schepen van elkaar en dragen 69 gewelven.

Het Alcázar, of zoals de volledige naam luidt Reales Alcázares (de koninklijke paleizen),  was de residentie van de Moorse vorsten van Sevilla. Het huidige paleis werd tussen 1350 en 1369 grondig herbouwd door Pedro I die het koninkrijk Castilië-en-León vanuit het Alcázar bestuurde. Het paleis wordt beschouwd als het mooiste voorbeeld van de mudéjarstijl, de bouwstijl die gebruik maakt van de Arabische decoratieve kunst, in Andalusië. Het bouwwerk oogt als een sprookjespaleis. Alle gangen en vertrekken zijn oogverblindend gedecoreerd met Moorse decoraties. Een gang leidt naar de Patio de las Doncellas, de binnenplaats. De Sala de Embajadores, de Zaal van de Ambassadeurs,  brengt de bezoeker in een duizend-en-een-nachtsfeer.

Musea

Het Archeologisch Museum (Museo Archeologico) bezit voorwerpen uit de visigothische, Romeinse, Moorse en christelijke periode. Het Museum voor Schone Kunsten (Museo de Bellas Artes) herbergt een omvangrijke collectie van Spaanse schilderijen uit de 15de tot de 20ste eeuw waaronder werken van Murillo, Ribera, El Greco, Zurbarn en Valds Leal. Heel bijzonder is het Museo del Baile Flamenco dat geheel gewijd is aan de magische wereld van de flamenco.

Semana Santa

In de Semana Santa, de heilige week voor Pasen, wordt stilgestaan bij het lijden en de opstanding van Christus Vanaf de zondag voor Pasen tot eerste paasdag trekken 58 processies met honderd pasos en duizenden nazarenos door de stad. Een paso is een rijk versierd platform waarop een heiligenbeeld staat. Ze worden door costaleros (dragers) in een vloeiende cadans door de stad gedragen. Nazarenos zijn boetelingen die achter of voor de pasos lopen. Ze gaan gekleed in lange gewaden met puntmutsen en hebben kaarsen in de hand. Het hoogtepunt van de week ligt op donderdagnacht en vrijdagmorgen. Dan wordt La Macarena, het beeld van de patrones van de staddoor de straten gedragen en naar de kathedraal gebracht.

Feria de Abril

Tijdens de Feria de Abril tonen de sevillanos zich van hun beste en mooiste kant. De Feria wordt gehouden op een terrein in de wijk Remedios. Religieuze broederschappen, vakbonden, politieke partijen, verenigingen en Sevilla’s jetset zetten daar lange rijen casetas (kleine paviljoens) neer. Vrijwel alle vrouwen dragen trajes de flamenca, lange en felgekleurde jurken bestaande uit diverse lagen. Mannen dragen zwarte of grijs-wit gestreepte pantalons, korte jasjes en vaak een rode band om het middel. Om één uur ’s middags raakt het Feriaterrein langzaam vol. De rest van de middag wordt er geflaneerd en gegeten, worden sevillanas gedanst en bevriende casetas bezocht. Vanaf negen uur wordt er feest gevierd.

Uitgaan en vermaak in Sevilla

Winkelen

Cerámica Santa Ana in de calle San Jorge 31(Triana) is een winkel vol prachtige keramische voorwerpen. Casa Damas in de calle Sierpes 61 heeft een uitgebreide collectie van CD’s en boeken over de flamenco.

Eten en drinken

Sevilla is rijk aan levendige bars en restaurants. De prijzen van maaltijden en drankjes rond toeristische bezienswaardigheden en in de Barrio Santa Cruz liggen beduidend hoger dan in de rest van de stad. Sevilla is de stad van de tapas, de beroemde Spaanse hapjes. De wijk Triana (calle Betis) aan de overzijde van de rivier is uitstekend geschikt voor een tapastour of een late maaltijd.

Tips voor Sevilla

Het VVV-kantoor bevindt zich aan de Avenida.de la Constitución 21, open: ma-vr 9-19 uur, za 10-14 en 15-19 uur en zo 10-14 uur, T 954 221 404. Op de calle Arjona 29 is een kleiner VVV-kantoor (ma-vr 8.30-21 uur, za 8.30-14 uur, T 954 229 942).