Home Rome

Rome

by smartranking

De stad Rome

Een korte introductie

Rome is een stad die je niet mag missen. Het is een historische stad waar elke straatsteen een eigen verhaal heeft. Je vindt er niet alleen de talloze prachtige gebouwen, tempels en monumenten die uit de oudheid bewaard zijn gebleven, maar ook het lekkerste ijs en het beste eten. Daarnaast is Rome een enorm levendige stad waar het zelfs ‘s nachts nooit helemaal stil is. Rome is een stad waar je nooit op uigekeken raakt. Er zijn zoveel kerken, opgravingen monumenten en andere bijzondere plekken, het is moeilijk om je te vervelen in Rome. De hectiek, levendigheid en historie van deze stad zorgen ervoor dat Rome nog steeds een onvergetelijke plek is.

De wijken van Rome

Oorspronkelijk was Rome opgedeeld in de buurten rond de zeven heuvelen. Rondom deze heuvels is de stad ontstaan. De Aventijn, het Capitool en de Palatijn zijn de drie meest bekende.

Tegenwoordig is de stad echter opgedeeld in Municipi. Municipio I bestaat uit het oude stadcentrum. Hierbinnen liggen onder andere de wijken Trevi, Trastevere en Monti.

In de wijk Monti bevindt zich zowel het Colosseum als het Forum Romanum. Een bezoek aan deze twee plekken mag niet ontbreken wanneer je in Rome bent. Het Forum Romanum is de plek waar het oude centrum van Rome ooit was. Je loopt er rond tussen de overblijfselen van tempels, triomphbogen en bijvoorbeeld de bibliotheek van Augustus. Er worden nog steeds opgravingen gedaan op deze plek en het is een bijzondere plek om rond te lopen. Daarnaast is uiteraard ook het Colosseum een monument dat je gezien moet hebben. Dit amfitheater is het grootste uit het oude Romeinse rijk en is erg indrukwekkend.

In de wijk Trevi kun je de beroemde Trevifontein vinden. Deze fontein is de grootste in Rome en het is er altijd druk. De traditie is om een muntje in de fontein te gooien om te verzekeren dat je ooit weer terug zult keren naar Rome. Verder vind je in deze wijk veel overheidsgebouwen.

De wijk Trastevere is de oude Jodenbuurt van Rome. Het is een gezellige wijk die haar karakter heeft behouden. Je vindt er nu veel restaurants en andere uitgaansgelegenheden, maar je kunt er ook een bezoek brengen aan de Santa Maria in Trastevere, een erg indrukwekkende kerk.

De meest toersitische wijk van Rome is Campus Martius en de buurten ten zuiden hiervan. In deze buurt liggen onder andere het Pantheon, het Marsveld, Piazza Navona en de Spaanse trappen. Dit is een buurt met veel winkels, uitgaansgelegenheden en pleinen.

Een echte volksbuurt is de wijk Testaccio. Hier komen weinig toeristen en kun je rustig door de straten slenteren.

Vervoer in Rome

Om de stad in te komen kun je gebruik maken van het vliegveld in de buurt van Rome, Leonardo da Vinci. Elk uur rijden er treinen op en neer naar het station Termini. De buurt rond dit station is ‘s avonds overigens niet de meest prettige om in rond te lopen.

De beste manier om Rome te ontdekken is te voet. Je ontdekt zo het meeste van de stad en het is goed te doen omdat het centrum niet al te groot is.

Voor liefhebbers van het openbaar vervoer is de bus perfect. Er is daarnaast ook een metro, waar het vooral ’s nachts verstandig is om niet alleen te reizen. Kaartjes voor zowel bus, trein en metro zijn te verkrijgen in onder andere de vele tabacchio’s.

Een andere methode om Rome te verkennen is per scooter. Rome staat bekend om het enorme aantal scooters dat zich in de stad bevindt. Het is echter een kunst om te rijden in het drukke verkeer in Rome en het is niet aan te raden voor de beginneling. Zorg dat je altijd betaalt voor het parkeren, de boetes zijn er hoog.

Wanneer je ’s avonds een taxi naar je hotel wilt nemen, probeer dan eerst een van de taxi standplaatsen te vinden. Dit is goedkoper dan wanneer je een taxi belt, aangezien de meter gaat lopen vanaf het moment dat je belt, niet vanaf het moment dat je instapt.

Bezienswaardigheden in Rome

Het aantal bezienswaardigheden in Rome is zo groot dat je de stad nooit in een paar dagen gezien kunt hebben. Er zijn zoveel kerken, tempels, opgravingen en musea dat je naar Rome terug kunt blijven komen zonder verveeld te raken. Uiteraard horen het ColosseumForum Romanum en de Trevi fontein tot de ‘must-sees’ van Rome.

Een van de meest indrukwekkende dingen die je in Rome kan zien is de Sint Pieter in het Vaticaan en het Vaticaans museum. De Sint Pieter is zo enorm dat je het bijna niet kunt bevatten. Vooral ’s ochtends staan er grote rijen voor zowel de basiliek als het museum. ’s Middags is het vaak rustiger.

Een andere bijzondere plek is het Pantheon. Deze tempel was in de Romeinse tijd gewijd aan alle goden en een prachtig gebouw om te zien.

Een wat ongebruikelijkere plek is de Santa Maria della Concezione. De catacomben onder deze kerk zijn behangen met de skeletten van vierduizend monniken. Het is een bizarre ervaring om langs de vele schedels en botten te lopen.

Wanneer je op zoek bent naar een plek om even te ontsnappen van de drukte is de Paletijn een goede plek. Daarnaast is er het park Villa Borghese. Dit is een van de grootste parken in Rome en een heerlijke plek om te joggen of te picknicken. Daarnaast vind je er ook Galleria Borghese, het museum waar je onder andere werken van Caravaggio en Bernini kunt vinden.

Wie op zoek is naar moderne kunst moet een bezoek brengen aan Museo d’Arte Contemporanea. Het museum is ook ’s avonds open en is een van de meest trendy musea in Rome.

Wanneer je een pastaliefhebber bent is het misschien een goed idee om een bezoek te brengen aan Museo Nazionale della Paste Alimentare. Dit pasta museum laat de geschiedenis van het pasta maken zien.

Buiten Rome zijn Villa Hadriana en Ostia twee plekken die bijzonder zijn om te bezoeken. Ostia is de oude Romeinse haven en Villa Hadriana is het complex dat keizer Hadrianus ontwierp en liet bouwen. Het is erg goed bewaard gebleven en een fijne plek om rond te lopen en even uit de stad te zijn.

Uitgaan en vermaak in Rome

In Rome vind je de wereld aan restaurants en cafe’s. Een trattoria of een osteria is een simpele en informele plek om te eten. Een ristorante is formeler, net als een pizzeria.

Naast restaurants zijn er ook vele bars en clubs, zoals de Stardust Live Jazz Bar, Akab of de Black Out Rock Club. Houdt er rekening mee dat veel van deze plekken in augustus gesloten zijn. Een andere manier om de avond door te brengen is slenterend door de straatjes van de stad. Het is ’s avonds erg gezellig om rond te lopen en ergens wat te drinken.

Maar er zijn in Rome ook vele theaters voor bijvoorbeeld een klassieke opera.

Om te winkelen is het leuk om naar de zondagse markt in Trastevere te gaan. De sfeer is er goed en het is een goede plek om op zoek te gaan naar koopjes. Andere winkelgebieden zijn de Via Nazionale, de markt op Piazza Campo de Fiori, Via del Corso en de Via Condotti.

Tips voor Rome

– Om lang in de rij staan bij het Colosseum te voorkomen kun je beter eerst naar het Forum Romanum gaan. Hier staan vaak minder lange rijen en je kunt er kaartjes kopen voor beide bezienswaardigheden.

– Zorg dat je, wanneer je in Rome een kerk binnengaat, altijd iets met lange mouwen en pijpen draagt. Het is niet gepast om in al te zomerse kleding een kerk binnen te gaan. Vooral bij een bezoek aan de Sint Pieter is het verstandig om iets mee te nemen. Je wordt hier niet binnengelaten met korte mouwen.

– Vertrek niet uit Rome zonder het Italiaanse ijs geproevd te hebben! Let wel op dat hoe dichter je bij populare bezienswaardigheden komt, hoe hoger de prijzen worden. Dit geldt ook voor restaurants en cafe’s.

– Op dit moment wordt er gewerkt aan metrolijn A. Hierdoor rijden de metro’s tot 2008 niet meer na negen uur ’s avonds.

– Wanneer je in de zomer een bezoek brengt aan Rome, probeer dan de warmste uren van de dag te vermijden door bijvoorbeeld ergens in de schaduw te lunchen. Het is in de zomer erg heet in Rome en ’s ochtends vroeg en aan het einde van de middag is het veel aangenamer om de verschillende monumenten te bezoeken.

– Rome heeft een enorm aantal fonteinen. Uit al deze fonteinen stroomt drinkwater. Schroom dus niet om een verfrissende slok te nemen op een hete dag.

– Loop eens langs de Bocca della Verita. De legende gaat dat wanneer je een hand in zijn mond stop en liegt, je hand afgebeten zal worden. Je vindt deze mond der waarheid in het voorportaal van de Santa Maria.

– Met Pasen komen vele pelgrims naar Rome om naar de toespraak van de paus te luisteren.