Home Parijs

Parijs

by smartranking

De stad Parijs

Een korte introductie

Wat is het eerste dat iemand te binnen schiet als Parijs wordt genoemd? Grote kans dat het de Eiffeltoren is. Het symbool van Parijs zorgt natuurlijk voor een indrukwekkende aanblik en mag zeker niet vergeten worden. Toch is er in Parijs veel meer te zien dan de attracties die haar als stad beroemd maakt. Parijs is bovenal een stad van sfeer. Een sfeer die je meteen opmerkt wanneer je er binnenkomt. Oude heren die een potje schaken in Jardin de Louxembourg, de Parijzenaars die op de oever van de Seine uitbundig zwaaien naar de toeristenboten en het feit dat je op iedere straathoek een baguette kunt kopen. Parijs is dan ook echt een stad om in rond te lopen en de sfeer op te snuiven. Parijs is eigenlijk ook een stad die je niet in een paar dagen kunt bekijken. Maar dat is nu juist wat het zo leuk maakt. Iedere keer ontdek je weer iets nieuws. Struin dus vooral lekker rond in de wijken die wat minder bekend zijn, drink een vreselijk duur maar speciaal kopje koffie bij Les deux Magots en ga eens een uurtje op de oever van de Seine zitten. Maar weinig mensen zullen zich in deze stad niet thuis voelen.

De wijken van Parijs

Parijs is verdeeld in arrondissementen en de inwoners van Parijs zullen je dan ook niet vragen of je in de buurt van de Arc de Triomph verblijft, maar of je in het 1ste of 9de logeert. De wijken die rond het centrum van de stad liggen hebben de laagste getallen en zijn leuke wijken om in rond te wandelen.
De Champs-Elysées is ongetwijfeld de bekendste en beroemdse straat in Parijs. De wijk er om heen toont alle rijkdom en macht. Hier vind je de Haute Couture, ambassades, vijfsterren hotels, en chique restaurants.

Montmartre en Pigalle liggen in het noorden van Parijs. Schilders en dichters woonden in Montmartre en dit wordt nog altijd geassocieerd met het bohémien-bestaan van eind 19e eeuw. Er zijn hier nog steeds kunstenaars die op Place du Tetre vooral portretten van toeristen schilderen. Op het hoogste punt van deze wijk, ligt de Sacré-Coeur, dat een prachtig uitzicht biedt op de stad. Pigalle, ooit vol met danstheaters, is nu vooral een door seksshows gedomineerd gebied.
De Moulin Rouge trekt jaarlijks duizenden bezoekers. De uitbundige (diner) show met de alom bekende cancan is en blijft een spektakel.

Twee echte blikvangers staan in de wijken Invalides en Eifeltoren. Brede avenues en groene boulevards leiden naar de Eifeltoren en Hotel des Invalides.

Ile de la Cité en Ile St-Louis zijn de 2 eilandjes in de Seine. Deze wijken zijn het geografische centrum van de stad, maar hebben een totaal verschillend karakter. Ile de la Cité, met de Notre Dame, Sainte-Chapelle en Palais de Justice is een enorme trekpleister voor de toeristen, terwijl Ile St-Louis een meer dorps karakter heeft, hier vind je rust in een exlusieve woonwijk met karaktervolle winkeltjes en galleries. 

De wijken Quatier Latin en St-Germain-des-Prés op de linker oever van de Seine, zijn 2 populaire wijken, door onder andere hun levendige karakter.
St-Germain-des-Prés is vooral beroemd geworden door de vele schrijvers en intellectuelen die zich hier in het verleden nestelden. Cafe de Flor en Les Deux Magots vormen nog steeds de ontmoetingsplek van de 20ste eeuwse intellectuele elite. Hoewel de prijzen voor eten en drinken hier behoorlijk hoog liggen, is het toch genieten van het uitzicht op het plein en de Boulevard de Saint Germain met haar mooie stijlvolle winkels en daarbij passende mensen.
In Quater Latin bevindt zich de bekende Sorbonne Universiteit en veel boekhandels, cafes en jazzclubs. Hoewel de sfeer in beide wijken wat toeristisch is, zijn deze wijken vooral ook ’s avonds uiterst aangenaam. 

Marais en Bastille zijn 2 wijken op de rechter oever van de Seine. Marais heeft prachtige herenhuizen en er zijn diverse interessante musea om te bezoeken. Ook zijn er tal van kleine straatjes met boetiekjes en speciaalzaken. Bastille staat bekend om de kunstenaars en  ontwerpers die zich hier vestigden. Tegenwoording tref je er een levendig uitgaansleven.

Tuilerieën en Opéra waren ooit de wijken voor de zeer rijken en koninklijke families. Veel interessante gebouwen, musea en pleinen zijn hier te bezichtigen, zoals het Palais Royal en de Opéra, het Louvre, Place de la Madeleine en Place de la Concorde. Maar geniet vooral van de prachtige tuinen tegenover het Louvre, Jardin des Tuileries.

Vervoer in Parijs

Parijs is makkelijk te bereiken met de auto, trein en vliegtuig.

Alle snelwegen naar Parijs komen uit op de Boulevard Périphérique, de buitenste ringweg van Parijs. Op deze ringweg zijn diverse afslagen naar het centrum.

De Eurostar treinen komen aan op station Gare du Nord, ten noorden van het centrum. Het station heeft diverse metrolijnen en RER-lijnen (trein)  naar het centrum.
Vanaf vliegveld Charles de Gaulle (23 km ten noordoosten van de stad) is het ongeveer 45 min. met de RER-trein B naar het centrum.
Vliegveld Orly (14 km ten zuiden van de stad), heeft een busverbinding naar het centrum en de metrostations.

Het uitstekende metrosysteem brengt je snel en vooral goedkoop naar iedere uithoek van de stad. Het is echter wel aan te raden om niet met grote hoeveelheden bagage in de metro te stappen. De doordraaipoortjes zijn er over het algemeen niet op gemaakt om grote tassen door te laten.
Verder is het een aanrader om een Carnet de Dix te kopen op het metrostation. Het is goedkoper dan tien losse kaartjes en het scheelt een hoop in wachten voor de loketten. Wanneer je met de metro onder de grond bent, heb je maar één kaartje nodig. Pas als je weer boven de grond komt, is je kaartje verlopen. Houd er ten slotte ook rekening mee dat je met de reguliere metrokaartjes niet de stad uit kunt. Voor de RER heb je een ander kaartje nodig, dat ook gewoon op de stations te verkrijgen is.

In Parijs moet je echter zoveel mogelijk te voet gaan om de sfeer op te snuiven! Het centrum is redelijk compact, want zelfs een wandeling van de Arc de Triomph (westen) naar de Bastille (oosten) is slechts 1 uur.

Niet veel tijd, maar toch zoveel mogelijk een indruk krijgen van Parijs? Stap op een hop-on-hop-off dubbeldekker, met haltes bij o.a. bij de Opéra, Louvre Museum,
Notre-Dame, Saint-Germain-des-Prés, Orsay Museum, Concorde, Champs-Elysées, Arc de Triomphe en de Eiffel Toren.

De Batobus is ook een leuk alternatief om je van je van de ene bezienswaardigheid naar de andere te laten verplaatsen of om wat van de stad te zien. Deze boot vaart over de Seine, onder talloze prachtige bruggen en heeft 8 haltes waar je kunt in- en uitstappen: Eiffeltoren, Museum d’Orsay, St-Germain-des-Prés, Notre-Dame, Jardin des Plantes, Hôtel de Ville, Louvre, en Champs-Elysées. Je kan een 1 of meerdaagse pas kopen. 

Bezienswaardigheden in Parijs

Er is heel veel te zien in Parijs, voor ieder wat wils. De Eiffeltoren, het symbool van Parijs, is en blijft een indrukwekkend bouwwerk. Het heeft uitzichtspunten op 3 verdiepingen. De eerste 2 verdiepingen zijn ook per trap bereikbaar.

Onmisbaar zijn het Louvre en Musee d’Orsay. Het Louvre is zeer groot en ruim opgezet met diverse gangen en verdiepingen. Behalve de bekende werken, zoals de Mona Lisa, de Venus van Milo, de Nike van Samonthrace en het vlot van de Medusa, vind je hier zoveel andere schitterende kunstwerken (zo’n 350.000 stuks!) uit de Franse, Italiaanse en Nederlanse schilderkunst, en de Egyptische, Griekse en Orientaalse oudheden. Voor je het Louvre bezoekt is het verstandig vooraf te plannen welke kunstwerken je wilt zien, omdat het onmogelijk is om alles op 1 dag te bekijken. Musee d’Orsay, gevestigd in een voormalig station uit 1900, heeft schitterende moderne schilder- en kunstwerken. Liefhebbers van Monet en Renoir kunnen er hun hart ophalen. Kleinschaliger en toch ook wel speciaal is het museum van Rodin.  

De majestueuze kathedraal, de Notre Dame, blijft daarnaast ook altijd mooi en het is interessant om daar eens een dienst bij te wonen. De opvallende (witte) Sacré-Coeur bevindt zich op het hoogste punt van Parijs in de wijk Montmartre, ook wel de ‘Butte’  (heuveltje) genoemd door de Parijzenaars. Vanaf dit punt is er een prachtig uitzicht over de stad. Geniet daarna van de sfeer op het er naast gelegen Place du Tetre en de kleine straatjes achter dit plein. Ook de Saint-Chapelle kerk is een meesterwerk van de Gotiek en een bezoekje waard.

Geniet van een wandeling over de Champs d’Elysees, vanaf de Arc de Triomph naar Place de le Concorde. Wie graag haute couture en interessant antiek en kunstgalleries wilt zien, slaat halverwege af naar Avenue Montaigne of naar de parallelweg, Rue du Faubourg-St-Honoré. Voor mooie art-deco warenhuizen ga je naar Le Printemps of Galleries de la Fayette en voor een zeer indrukwekkende levensmiddelenafdeling moet je Le Bon Marché bezoeken!

Wie van moderne architectuur houdt, is het Centre Pompidou een must. Felgekleurde buizen verfraaien de buitenkant. Hierin bevindt zich het Nationaal Museum van Moderne Kunst, een bioscoop, winkels en theaterruimten.

Wie van de ene oever van de Seine naar de andere wilt, heeft de keuze uit diverse mooie bruggen. Wie voor pracht en praal gaat, kiest voor de Pont Alexandri III. Alternatief is de nostalgische Pont Neuf de oudste brug van Parijs, of neem de houten voetgangersbrug Pont des Arts.

Jardin du Luxembourg is een prachtig park in Quater Latin. Hoogtepunten zijn de Medici fontein en de achthoekige vijver. 

Uitgaan & Vermaak Parijs

Na een dag van nieuwe indrukken moet er s’ avonds ook nog wat te beleven zijn. Om het eten hoef je je geen zorgen te maken. In elke wijk is er genoeg keus in iedere prijsklasse aan restaurants en cafe’s, voor een heerlijke maaltijd of drankje.
In het voetgangersgebied tussen Quai St. Michel en Boulevard St.-Germain, tref je een mix van restaurantjes aan, altijd druk tot laat op de avond!

Na het eten zijn er voor de liefhebbers talloze clubs en discotheken, zoals La Scala, Jazz all Night en de Buddha-bar, om de avond mee voort te zetten. Maar voor wie nog wat anders op het oog had, blijft er genoeg aan keus over.

Het is een aanrader om eens een opera mee te maken in de Opera Bastille of juist het ouderwetse operagebouw, wat overigens ook overdag een bezoekje waard is.

Het Lido, Folies-Bergère en de Moulin Rouge zorgen voor glitter en glamour (dans) shows!

Tips voor Parijs

– Ga naar Het Louvre op woensdag of vrijdagavond, en vermijd de drukte en de lange rijen bij de kassa! (open tot 22.00).

– De Eiffeltoren heeft meerdere ingangen. De lange rij is meestal voor de lift naar boven. Is het erg druk, ga dan eerst met de trap naar de 1e en/of 2e verdieping en neem dan pas de lift!

– De tea-room van warenhuis Au Printemps heeft een zeer fraaie art-nouveau koepel van gebrandschilderd glas.

– Een alternatief voor een goed uitzicht over de stad is de Tour Montparnasse (zuid Parijs)

– Bezoek de donkergroene stalletjes langs Quai de Montebello. Behalve de leuke snuisterijen, heb je hier ook een mooi uitzicht op de Notre-Dame en de Seine.

– In de zomer zijn er vaak film of muziekfestivals met live muziek of films in de parken van Parijs. De sfeer is er goed en het is een leuke manier om een middag door te brengen.

– Parijs heeft talloze markten met allerlei verschillende thema’s. Leuk om een keer te doen, vooral als je op zoek bent naar koopjes.

– Bij de boekenwinkels van Gibert & Joseph kun je de wereld aan boeken vinden. Let er op dat de winkels per onderwerp ingedeeld zijn.

– Quatorze Juillet is in Frankrijk de grote feestdag. Het is erg bijzonder om deze dag in Parijs mee te maken en mis vooral het vuurwerk niet. Het is verstandig om zo vroeg mogelijk te boeken, aangezien het heel druk kan zijn in die periode.

– Voor leuke boetiekjes en winkeltjes ga naar Rue de Rennes (St. Germain) of Rue des Francs Bourgeois (Marais).