Home Motels Antwerpen

Motels Antwerpen

by smartranking

Stedentrip Antwerpen

Een korte introductie

Een stedentrip in Antwerpen zou men de diamant van Europa kunnen noemen. Niet alleen zijn deze twee begrippen al jaren lang onlosmakelijk met elkaar verbonden door de vroegere diamantenhandel in deze stad, maar ook de schittering van dit juweel komt naar voren in het bruisende nachtleven van Antwerpen. De vele clubs, café’s, restaurants en terrasjes weergeven sfeer, gezelligheid en ontspanning. Dus voor een typisch Antwerps Konick biertje bent u hier zeker weten op uw plaats! 

Daarnaast laat Antwerpen u natuurlijk ook een hele hoop cultuur zien. Naast het bekende Rubenshuis, zijn er nog de prachtige en oude Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal, Het Scheepvaartmuseum en een aantal verschillende theaters en bioscopen. Voor de actievelingen is een prachtige wandeling aan de Schelde of een boeiende fietstocht door de historische buurten van Antwerpen, zeker een aanrader! Kortom, cultuur, vermaak en historie; deze diamant heeft voor iedereen wat!

De wijken van Antwerpen

Het Zuid is een mengelmoes van cultuur en horeca. Voor de musea kunt u in deze wijk onder andere terecht bij het Fotomuseum en het Koninklijk Museum Voor Schone Kunsten. Mocht u zin hebben in een lekker drankje, dan kunt u een bezoek brengen aan een van de vele moderne café’s in dit trendy Zuid.

Voor het meer authentieke deel van Antwerpen kunt u terecht in het Oude Centrum, op de Grote Markt. Hier vindt u niet alleen het imposante stadhuis, stammend uit de Renaissance-tijd, maar ook authentieke herenhuizen en de Onze Lieve Vrouwe Kerk uit de 14e eeuw. Bovendien bevindt zich op het plein van de Grote Markt een grote fontein, met het standbeeld van de legendarische Silvius Brabo. Breng een bezoek hieraan, en u zal ontdekken hoe Antwerpen aan zijn naam gekomen is.

Tenslotte is er nog Het Eilandje, dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Dit is de oude havenbuurt in het noorden van Antwerpen. Oude pakhuizen en de 2 oudste dokken, het Bonapartedok en het Willemdok, maken een groot deel uit van deze wijk. Desondanks zijn er ook veel nieuwe moderne eet- en uitgaansgelegenheden, die Het Eilandje nieuw leven in blazen.

Antwerpen

Gids voor de beste stedentrip in Antwerpen

Bezienswaardigheden Antwerpen

Voor een leuke stedentrip in Antwerpen zijn bezienswaardigheden belangrijk. Mocht u in Antwerpen aankomen op het Centraal Station, dan kunt u gelijk een bezoek brengen aan de nabij gelegen Zoo van Antwerpen. Dit is een van oudste dierentuinen in Europa, tevens met zijn 5000 diersoorten een hele grote dierentuin. De Zoo is dagelijks geopend, maar de openings- en sluitingstijden zijn afhankelijk van het seizoen.

Aan de westkant van het Centraal Station, in onder andere de Pelikaanstraat, Vestingstraat, Rijfstraat en Hoveniersstraat vindt u het kostbaarste bezit van Antwerpen: de Diamantenwijk. De beste juwelen van de (vaak Joodse) juweliers kunt u direct herkennen aan het kwaliteits label ADJA (Antwerp Diamond en Jewellery Association). Om de grootste diamanten- en juwelenshowroom te zien, moet u een bezoek brengen aan Diamondland in de Appelmansstraat. U ziet naast de juwelen zelf, ook mensen aan het werk met de diamanten. De showroom is op zondag gesloten.

Het Rubenshuis in de Wapper is het oude woonhuis van beroemde schilder Pieter Paul Rubens. Hij kocht dit huis in 1610, maar in 1946 werd dit gebouw een museum, dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Een van zijn beroemdste werken, zijn Annunciatie, is hier ook te bezichtigen. Het Rubenshuis is op elke maandag en op feestdagen gesloten.

De gotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal kan met zijn 123 meter in Antwerpen niet genegeerd worden. In deze imposante kathedraal aan de Handschoenmarkt treft u onder andere de twee grafmonumenten van Rubens aan: de Kruisoprichting en de kruisafneming. De toegangsprijs van deze kathedraal is 2 Euro. Het is door de weeks open van 10.00 – 17:00, op zaterdag van 10:00 – 15:00, en tenslotte op zondag van 13:00 – 16:00 uur.

Wanneer u vlak bij de Schelde bent, is het zeker de moeite waard om even een bezoekje te brengen aan het oudste gebouw van Antwerpen, het Nationaal scheepvaartmuseum op het Steenplein. Het Steen, zoals het Nationaal scheepsvaartmuseum vroeger heette, diende rond 1200 als versterking van de Schelde en later ook als een gevangenis. Sinds 1952 bevindt zich echter het Nationaal scheepvaartmuseum in het Steen, waar u vele schilderijen, scheepsmodellen en documenten kunt bewonderen. Het scheepvaartmuseum is op maandag gesloten.

Op een zondag moet u zeker de toeristen-trekpleiser, de Vogeltjesmarkt, bezoeken.  Hier vindt u niet alleen vogeltjes en andere huisdieren, maar ook veel algemene kraampjes met veel verschillende spullen. Deze Vogeltjesmarkt bevindt zich onder andere op het Theaterplein, het Arsenaalplein, de Graanmarkt en het Blauwtorenplein.

Vervoer in Antwerpen

Er liggen twee luchthavens vlakbij Antwerpen. De luchthaven Zaventem ligt op 45 kilometer of ongeveer 30 minuten rijden en de luchthaven te Deurne ligt op 7 kilometer of 15 minuten rijden van Antwerpen.

Antwerpen is makkelijk bereikbaar per trein. De stations Antwerpen-Centraal en Antwerpen-Berchem zijn halteplaatsen voor internationale treinen en intercity-treinen.
De internationale Thalys-trein Parijs-Brussel-Amsterdam stopt in Antwerpen-Berchem.

Hoewel Antwerpen geen metronetwerk heeft, kunt u zich zeer gemakkelijk verplaatsen met de tram en bus. Deze bus- en tramnetwerken hebben vele haltes, zodat veel bezienswaardigheden makkelijk te bereiken zijn.
Wilt u één of meerdere keren onbeperkt reizen met de bus en tram van De Lijn, dan kunt het beste een dagpas nemen, in plaats van steeds losse kaartjes te kopen.

Mocht u in juli en augustus zin hebben in een interessante, historische fietstocht, dan kunt u zeker terecht bij het bureau van Toerisme Antwerpen, op de Grote Markt 13. Deze instantie organiseert fietstochten langs de iets minder bekende en rustige buurten in Antwerpen. U kunt uitsluitend reserveren aan de balie van Toerisme Antwerpen. De prijs is 7,50 EUR p.p. (incl. de huur van een fiets).

Wat is er te doen in Antwerpen?

Een stedentrip in Antwerpen kan niet tegenvallen met de hoeveelheid aan bezigheden. Winkelen kunt u in Antwerpen uitstekend. De Meir is een lange straat vol met oude gebouwen, waarin moderne winkels zich hebben gevestigd. Winkels van bekende Europese winkelketens, zoals H&M en Zara bevinden zich onder andere in deze beroemde winkelstraat. Voor de designerwinkels kunt u het beste gaan naar de Nationalestraat. Daar bevinden zich ook het modemuseum MoMu en de Flanders Fashion Institute.

Voor lekker eten kunt u op vele plaatsen in Antwerpen terecht. Op de Keyserlei vindt u veel terrasjes, pizzeria’s, pubs en andere kleine restaurantjes. De echt typisch Vlaamse restaurantjes, met dus ook veel vis en schelpdieren op het menu, zijn echter op de Grote Markt en Groenplaats te vinden. De typisch Vlaamse mosselen zijn hier zeker een aanrader!

Aan vermaak schenkt Antwerpen ook veel aandacht. Voor een filmpje pakken kunt u terecht bij het 24 zaals-Bioscopencomplex Metropolis, aan de Groenendaallaan of bij de UGC bioscoop op de Keyserlei. In Antwerpen zult u bovendien een aantal theaters aantreffen, zoals het beroemde Bourla Theater, de Arenbergschouwburg en Het Toneelhuis. Om een actueel overzicht te krijgen van de voorstellingen in alle theaters, kunt u het beste langs gaan bij de Dienst voor Toerisme, dat is gevestigd aan de Grote Markt 13.

Voor een bruisend nachtleven zit u in Antwerpen zeker op de juiste plaats. Voor diverse kroegen en terrasjes kunt u terecht bij de Groenplaats, Handschoenmarkt, Vrijdagmarkt en de Grote Markt. Het terras van de kroeg Den Bengel aan de Grote Markt is in de zomer bij de toeristen heel populair. Voor de grote en bekende clubs met een langgestrekt parkeerterrein voor de deur, moet u bij de Vlaamse Kaai en de Waalse Kaai zijn.
Cafe d-Anvers is een van de modernste en bekendste clubs in Antwerpen. Belgische en internationale DJ’s en volle dansvloeren maken deze club tot een hippe ontmoetingsplek.

Tips voor een stedentrip in Antwerpen

– (Goedkoop) winkelen kunt u het best doen op de Meir! Voor de duurdere designerwinkels moet u naar de Nationalestraat.

– Om een goede indruk van Antwerpen te krijgen, kunt u gebruik maken van de interessante fietstochten door de klein historische buurten van deze oude stad, aangeboden door Toerisme Antwerpen. Ook Antwerp by Bike biedt fietstochten met gids aan. Zij beloven je niet om de oren te slaan met jaartallen en bouwstijlen,maar brengen je vooral de kleine en grote verhalen van en over Antwerpen.

– Schakelt u zeker de Dienst voor Toerisme in, als u zin heeft om een avondje naar een theater in Antwerpen te gaan. Deze heeft een uitgebreid overzicht van alle voorstellingen in de verschillende theaters en u kunt hier dan dus ook makkelijk reserveren!

– De Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk is toch wel een van Antwerpens meest imposante en interessante gebouwen.

– Café D’ Anvers is de meest bekende en prestigieuze club van Antwerpen.