Home Londen

Londen

by smartranking

De stad Londen

Een korte introductie

Antwerpen zou men de diamant van Europa kunnen noemen. Niet alleen zijn deze twee begrippen al jaren lang onlosmakelijk met elkaar verbonden door de vroegere diamantenhandel in deze stad, maar ook de schittering van dit juweel komt naar voren in het bruisende nachtleven van Antwerpen. De vele clubs, café’s, restaurants en terrasjes weergeven sfeer, gezelligheid en ontspanning. Dus voor een typisch Antwerps Konick biertje bent u hier zeker weten op uw plaats! Daarnaast laat Antwerpen u natuurlijk ook een hele hoop cultuur zien. Naast het bekende Rubenshuis, zijn er nog de prachtigDe stad met dubbeldeksbussen, zwarte taxi’s, rode telefooncellen en een pub op iedere straathoek. Londen is in de ogen van veel mensen een stad die is blijven hangen in het verleden, met kopjes thee, scones met ‘clotted cream’ en het wisselen van de wacht. Londen is echter veel meer dan dat. Het is een wereldstad met groots aanbod op het gebied van cultuur, het uitgaansleven en natuurlijk om te shoppen.

Het is een stad waar het altijd druk is, dag en nacht. Toch kun je er gemakkelijk even aan de drukte ontsnappen door bijvoorbeeld een wandeling door een van de grote parken maken. Londen is een stad die staat voor zowel een uitbundig uitgaansleven als harde zakelijkheid. Met zeven miljoen mensen is Londen een stad die voortdurend in beweging is en daardoor zeker een indruk zal achterlaten.

De wijken van Londen

Het centrum van Londen bestaat uit aantal verschillende wijken. Een van de meest bekende en drukbezochte is Westminster, waar Westminster Abbey en de Houses of Parliament te vinden zijn. Deze wijk is van oudsher de plek waar politiek wordt bedreven. Ten noorden hiervan liggen Soho en Trafalgar Square. Hier vind het uitgaansleven van Londen voor een groot deel plaats. Vooral in Soho zijn er veel restaurants, pubs en clubs. Daarnaast staat deze wijk natuurlijk ook bekend om zijn levendige homogemeenschap en is het een erg multiculturele buurt.

In Trafalgar Square gonst het ook altijd van de mensen, niet alleen door het uitgaansleven, maar ook door de bezienswaardigheden. Natuurlijk is Trafalgar Square iets wat je niet mag missen. Dit plein is beroemd vanwege de zuil waarop Horatio Nelson prijkt, de legerleider die vocht tegen de Fransen en de Spanjaarden in de negentiende eeuw en in 1805 op het slagveld werd gedood. Verder vind je in deze buurt ook de National Gallery, een prachtig museum en Leicester Square, een heel gezellige buurt waar veel theaters te vinden zijn.

Ten westen van deze wijk ligt Piccadilly, bekend om het Picadilly circus. Het plein heeft de meest opzichtige neonreclame in Londen en is het begin van de West End. Daarnaast staat deze wijk bekend om zijn galerieën, winkels, restaurants en clubs. Verder kun je een bezoekje aan Buckingham Palace niet overslaan wanneer je in deze buurt bent. Het paleis wordt nog steeds gebruikt door de koninklijke familie, maar in de zomer zijn delen van het paleis open voor het publiek.

Ten noorden van deze buurt ligt Covent Garden, waar je St. Pauls Church, het Royal Opera House en de Piazza een bezoekje moet brengen. De Victoriaanse gebouwen geven deze buurt een gezellige sfeer.

Een heel andere sfeer heeft The City. In deze wijk wonen nagenoeg geen mensen, er wordt voornamelijk gewerkt. Iedere dag reizen duizenden mensen heen en weer om hier, in het financiële centrum van Londen, aan de slag te gaan. Toch zijn er ook bezienswaardigheden in deze buurt. St. Paul’s Cathedral is daar eentje van, net als de Tower of London. Als The City het financiële centrum van de stad is, kun je Holborn het justitiële centrum noemen. Er zijn hier veel historische gebouwen te vinden.

Ten zuiden van de rivier liggen Southwark en de South Bank. Hier zijn, naast kantoren, ook veel historische gebouwen te vinden. Het is een buurt met veel theaters, de grootste bioscoop in Londen en je vindt er het Tate Modern museum.

De buurten buiten het directe centrum, zijn de wijken waar meer mensen wonen. KensingtonHolland ParkChelseaHampstead en Regent’s Park zijn hier voorbeelden van. De London Zoo, Nothing Hill en Hyde Park zijn hier onder andere te vinden. De buitenwijken van Londen zijn leuk om doorheen te wandelen. Het is er rustiger dan in het centrum en vaak een verademing wanneer je uit de drukte van de stad komt.

Vervoer in Londen

Het is in Londen gemakkelijk om rond te reizen. Dat moet ook wel, want de stad is groot en vaak zijn de afstanden te ver om te lopen. Er is een uitgebreid metrosysteem, overal rijden taxi’s en natuurlijk zijn er de dubbeldeksbussen. Het is, al is het maar om het een keertje meegemaakt te hebben, erg leuk om een keer de bus te pakken. Ga vooral boven zitten, liefst helemaal vooraan, voor het beste uitzicht.

Maar naar Londen toe komen is ook geen probleem. Vanaf alle omliggende vliegvelden, zoals Heathrow en Standsted, zijn er directe treinverbindingen die je midden in Londen kunnen afzetten. Voor wie per trein naar Londen reist, geldt hetzelfde. Het openbaar vervoer mag misschien duur zijn, het is de verstandigste manier om door en naar Londen te reizen. In Londen is het namelijk, vooral tijdens de spits, onmogelijk om per auto door de stad te komen. Wie zoveel mogelijk van de stad wil genieten doet er dus goed aan om de auto thuis te laten.

Bezienswaardigheden in Londen

Londen is een stad waar je aan cultuur geen gebrek hebt. Er zijn tientallen musea zeer de moeite waard om te gaan zien en daarnaast zijn er kerken, markten en talloze historische gebouwen. Een van de musea waar je echt naartoe moet is het British Museum. Je vind er alles, van Egyptische mummies tot Oosterse kunst. Naast de collectie is het gebouw ook prachtig om te zien. Het Tate Modern is een ander mooi museum. Hier kunt je een geweldige collectie van moderne kunst bekijken.

Als je echter geen fan van musea bent is een ritje in de London Eye een indrukwekkende belevenis. Het grootste reuzenrad in de wereld geeft je een uniek uitzicht over de stad en haar omgeving. De London Dungeons zijn vooral leuk om met kinderen te bezoeken en de Tower of London is, voor geïnteresseerden in de geschiedenis van de gevangenis van Londen, een fascinerend complex.

Wie interesse heeft voor historische gebouwen, moet in iedere geval langs de parlementsgebouwen lopen en de Big Ben bewonderen. Verder is St. Paul’s Cathedral een prachtig gebouw om te bekijken. Daarnaast zijn er natuurlijk ook Westminster Abbey en Buckingham Palace.

Uitgaan, Shoppen, Restaurants, Musicals en Theaters in Londen

Wanneer je wilt winkelen in Londen en op zoek bent naar de grote merken, ga dan naar Oxford street. Rond kerst is het er onmogelijk druk, maar dan heb je ook echt alle grote merken en bekende winkels in een straat. Leuke plekken om te winkelen zijn echter ook Petticoat Lane, Kensington Church Street en Charing Cross Road. Vertrek niet uit Londen voor je een bezoekje aan Harrods hebt gebracht, zeker niet rond kersttijd. Het warenhuis is ongelofelijk duur, zelfs de inpakservice kost je meer dan 20 pond, maar het is een geweldige ervaring om er rond te lopen.

Wie zich in de avonduren in Londen begeeft zal moeten toegeven dat het er alles behalve stil is. De stad staat bekend om haar nachtleven. Wat je ook zoekt, Londen heeft het. Of je nu een avond naar een lokale pub wilt of de hele nacht wil dansen.

Ook op het gebied van restaurants is er in Londen genoeg keus. Probeer eens een Indische curry. Door de vele Indische immigranten kun je in Engeland overal Indisch eten. Probeer ook een keertje het hoogstandje van de Engelse keuken; Fish and Chips. Mocht je echter trek hebben in een Nederlandse bitterbal, ga dan naar de Hems Bar in Soho, een ouderwetse Nederlandse pub.

Daarnaast is het een aanrader om, na het avondeten, naar een van de vele musicals te gaan die iedere avond van de week in de vele theaters te zien zijn. Of je nu gaat voor klassiek (Phantom of the Opera) of juist iets geks (Sound of Music sing along), een musical in Londen mag je eigelijk niet missen.

Behalve musicals heeft Londen nog veel meer te bieden op het gebied van theater. De Royal Opera House, de Royal National Theatre en de Royal Albert Hall zijn enkele van de grote zalen in de stad. Clubs en discotheken zijn er echter ook in overvloed. Beroemde clubs zijn bijvoorbeeld Stringfellows en Hippodrome. Welke muziekstijl je ook zoekt, er is ergens een plek in Londen waar je je hart kunt ophalen.

Voor lekker eten kunt u op vele plaatsen in Antwerpen terecht. Op de Keyserlei vindt u veel terrasjes, pizzeria’s, pubs en andere kleine restaurantjes. De echt typisch Vlaamse restaurantjes, met dus ook veel vis en schelpdieren op het menu, zijn echter op de Grote Markt en Groenplaats te vinden. De typisch Vlaamse mosselen zijn hier zeker een aanrader!

Aan vermaak schenkt Antwerpen ook veel aandacht. Voor een filmpje pakken kunt u terecht bij het 24 zaals-Bioscopencomplex Metropolis, aan de Groenendaallaan of bij de UGC bioscoop op de Keyserlei. In Antwerpen zult u bovendien een aantal theaters aantreffen, zoals het beroemde Bourla Theater, de Arenbergschouwburg en Het Toneelhuis. Om een actueel overzicht te krijgen van de voorstellingen in alle theaters, kunt u het beste langs gaan bij de Dienst voor Toerisme, dat is gevestigd aan de Grote Markt 13.

Voor een bruisend nachtleven zit u in Antwerpen zeker op de juiste plaats. Voor diverse kroegen en terrasjes kunt u terecht bij de Groenplaats, Handschoenmarkt, Vrijdagmarkt en de Grote Markt. Het terras van de kroeg Den Bengel aan de Grote Markt is in de zomer bij de toeristen heel populair. Voor de grote en bekende clubs met een langgestrekt parkeerterrein voor de deur, moet u bij de Vlaamse Kaai en de Waalse Kaai zijn.
Cafe d-Anvers is een van de modernste en bekendste clubs in Antwerpen. Belgische en internationale DJ’s en volle dansvloeren maken deze club tot een hippe ontmoetingsplek.

Tips voor Londen

– Probeer een keertje het hoogstandje van de Engelse keuken; Fish and Chips. Oorspronkelijk werd het geserveerd in een oude krant, maar ook zonder erg lekker.

– Bezoek een keertje Camden Market bij Camden Lock. Het is een zeer multiculturele buurt, waar je gerechten uit de hele wereld kunt krijgen en kunt rondslenteren langs de unieke winkeltjes. Vermijdt het echter in het weekend, de drukte zal overweldigend zijn!

– Londen is vooral in de zomer een leuke stad. In de winter kan het miezerige weer een ietwat kille indruk bij je achterlaten.

– Vertrek niet uit Londen voor je een bezoekje aan Harrods hebt gebracht, zeker rond kersttijd. Het warenhuis is ongelofelijk duur, zelfs de inpakservice kost je meer dan 20 pond, maar het is een geweldige ervaring om er rond te lopen.

– Koop kaartjes voor bijvoorbeeld de London Dungeons en de London Eye van te voren. Vaak geeft dit toegang tot de Fast Lane, waardoor je de lange rijen voorbij kunt lopen. Daarnaast zijn ze vaak ook goedkoper. De kaartjes zijn bij verschillende Ticket Offices verkrijgbaar.

– De Engelsen nemen in de rij staan (queuing) erg serieus. Probeer dus niet voor te dringen, ook niet bij de bushalte, want je word er zeker op aangesproken.

– In pubs kun je vaak relatief goedkoop eten. Het is bovendien erg gezellig. Denk er wel aan dat je zelf aan de bar moet bestellen.

– Probeer metrostations ’s avonds te vermijden wanneer je alleen reist. Het is er dan niet prettig rondlopen.