Hotels, appartementen en bezienswaardigheden in Portugal
Reisdocumenten
Voor Portugal heeft de Nederlandse bezoeker alleen een geldig reisdocument nodig (paspoort of Nederlandse identiteitskaart).
Vervoer
De KLM verzorgt dagelijks vijf vluchten naar Lissabon. Daarnaast onderhoudt de Portugese TAP ook een verbinding per dag tussen Lissabon en Amsterdam. Er zijn luchtverbindingen tussen Lissabon, Porto en Faro, die worden uitgevoerd door TAP.
Op de routes Lissabon-Coimbra-Porto en Lissabon-Algarve rijden sneltreinen, de zogenoemde ‘rapidos’. Voor deze treinen betaalt men een speciale toeslag. In het binnenland rijden bijna uitsluitend boemeltjes. Overstappen en lang wachten op de volgende trein is heel gewoon; regionale treinen hebben regelmatig vertraging.
Verschillende busbedrijven onderhouden directe verbindingen tussen de meeste steden en dorpen. De bussen zijn vaak beter en sneller dan de treinen. Veel reisbureaus verkopen kaartjes voor deze bussen of exploiteren zelf buslijnen.
Taxi’s zijn relatief goedkoop. De prijs geldt per kilometer, ongeacht het aantal passagiers. Buiten de stad kan de chauffeur de taximeter gebruiken of er wordt vooraf een vast bedrag afgesproken, waarbij de chauffeur zich ook voor de terugreis mag laten betalen. Zie er wel op toe dat de chauffeur zijn meter aanzet, opdat u na een rit niet voor onaangename verrassingen komt te staan. U moet wel rekening houden met veel opstoppingen, vooral tijdens de spits, waardoor kleine ritjes vrij lang kunnen duren. Een fooi is niet verplicht, afronden naar boven is gebruikelijk.
Hotels/restaurants
Portugal beschikt in de grote steden Lissabon en Porto over een groot aantal eersteklashotels en goede restaurants. De prijzen liggen hier op internationaal niveau. Door het hele land kan men terecht in aantrekkelijke ‘estalagens’ (eenvoudige gasthuizen) en in de zogenoemde ‘pousadas’, staatshotels die vaak in prachtige historische gebouwen zijn gevestigd. Er zijn viersterrenrestaurants, maar men kan ook heel goed in goedkopere etablissementen eten. Zo wemelt het in de oude binnenstad van Lissabon van de kleine, gezellige restaurantjes waar het goed en goedkoop eten is. Vaak kan men hier ook van live fadomuziek genieten. Vooral de Alfama (oude wijk in Lissabon) is hierom bekend. Alcântara, langs de oever van de Taag, heeft zich de laatste jaren ook tot een uitgangscentrum ontwikkeld, vooral onder de jongere mensen.
Portugezen hechten zeer aan hun (warme) maaltijden en trekken vrij veel tijd uit voor een vaak uitgebreide lunch (tussen 13.00 en 15.00 uur) en een goed diner (meestal pas vanaf 21.00 uur). Het is gebruikelijk een fooi van 10 procent te geven.
Munteenheid
De munteenheid is de euro.
Feestdagen
1 januari: nieuwjaarsdag
25 april: Dag van de Revolutie
1 mei: Dag van de arbeid
10 juni: Portugaldag
13 juni: St. Anton (alleen in Lissabon)
24 juni: St. Johannes (alleen in Porto)
15 augustus: Maria Hemelvaart
5 oktober: Stichting van de Republiek
1 november: Allerheiligen
1 december: Onafhankelijkheidsdag
8 december: Onbevlekte Ontvangenis
25 december: Kerstmis
Veranderlijke feestdagen:
Dinsdag van de Vasten
Goede Vrijdag
Pasen
Hemelvaartsdag
Pinksteren
Sacramentsdag
Openingstijden
Er zijn geen uniforme winkelsluitingstijden. Gemiddelde openingstijden zijn:
Bedrijven: van 9.00 tot 13.00 uur en van 14.30 tot 18.00 uur (maandag tot en met vrijdag)
Winkels: van 9.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur (maandag tot en met vrijdag); van 9.00 tot 13.00 uur (zaterdag)
Winkelcentra/hypermarkten: van 10.00 tot 22.00 uur (dagelijks)
Banken: van 8.30 tot 15.00 uur (maandag tot en met vrijdag)
Overheid: van 9.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur (maandag tot en met vrijdag)
Postkantoren: van 9.00 tot 18.00 uur (maandag tot en met vrijdag)
Vakantieperiode
De zomervakantie loopt vanaf medio juli tot medio september. In deze periode staan alle activiteiten op een laag pitje. Hetzelfde geldt tijdens de wintervakantie, die loopt van medio december tot begin januari. De dagen voor Pasen en Kerstmis en 31 december zijn meestal halve werkdagen.
Tijdsverschil
Het is in Portugal het gehele jaar een uur vroeger dan in Nederland.
Voltage
220 volt wisselstroom, 50 Hz; stekkers hebben twee ronde pennen.
Maten en gewichten
Portugal volgt het metrieke stelsel.
Handelstaal
De handelstaal in Portugal is overwegend Portugees. De jongere generatie beheerst over het algemeen het Engels, terwijl sommige ouderen (ook) het Frans nog machtig zijn. Portugezen verstaan over het algemeen wel Spaans maar spreken het niet graag.
Godsdienst
Bijna de gehele Portugese bevolking is rooms-katholiek.
Gezondheid en hygiëne
Inentingen zijn niet vereist, met uitzondering van die tegen gele koorts als men in Portugal aankomt binnen zes dagen nadat men in een besmet gebied is geweest.
Wat hygiëne betreft, is de situatie in Portugal redelijk te noemen. In verband met de vele toegevoegde zuiveringsstoffen is het verstandig om in plaats van leidingwater mineraalwater te drinken. De medische voorzieningen zijn niet altijd even goed. In de grote steden is een aantal goede en betrouwbare klinieken en ziekenhuizen.