Home Lissabon

Lissabon

by smartranking

De stad Lissabon

Een korte introductie

Lissabon, de hoofdstad van Portugal, is gelegen aan de rechter oever van de Taag. Overal vindt men nog sporen van de vroegere Moorse overheersing, zowel in de architectuur als in de muziek. Lissabon heeft zich de laatste jaren enorm ontwikkeld en is een populaire bestemming geworden. Zo was Lissabon in 1994 de Culturele hoofdstad van Europa, in 1998 vond er de Expo plaats (de Wereldtentoonstelling van het Millennium) en in 2004 het Europees Voetbalkampioenschap. Deze stad van de 7 heuvels met prachtige uitzichten, sierlijke mozaïekplaveisel op de pleintjes, schilderachtig labyrint van smalle steegjes en nostalgische trams, heeft een onweerstaanbare charme.

Bezienswaardigheden in Lissabon

Het oergezellige centrum wordt gevormd door de zeventiende-eeuwse wijk rond de Rossio. Op dit plein, met sierlijke mozaïek, heerst altijd een bruisende sfeer. Ten oosten van het monumentale plein Praça do Comércio liggen de middeleeuwse wijken Alfama en Mouraria. Alfama ligt rondom de middeleeuwse burcht Castelo de São Jorge, vanwaar er een panoramisch uitzicht over Lissabon en de Taag is. Deze wijk is de meest romantische in Lissabon, met zijn smalle steegjes, idyllische pleintjes, knusse hofjes en vele trappetjes. Overdag heerst er een drukte met de vele visverkopers die hier schreeuwend hun waren aanprijzen. ’s Avonds komen de klanken van de bekende Fado muziek je tegemoet vanuit de kleine cafeetjes en restaurantjes.

Naar het westen ligt Bairro Alto (de boven-stad), de uitgaanswijk, dat voor het autoverkeer is afgesloten. Vooral in het weekeinde heerst hier een bijzonder levendige sfeer. Talrijke kroegjes, restaurantjes en discotheken trekken veel publiek. (De beneden stad) Baixa is vooral overdag levendig, als zaken- en financieel district en door de vele winkels. Doca de Alcantara, de mooie promenade aan het kleine jachthaventje met de vele gezellige terrasjes, restaurantjes en cafeetjes trekt vooral ‘s avonds veel bezoekers. 

De wijk Belém aan de oever van de Taag, zo’n 6 km buiten het centrum, heeft de fraaiste parken en vormt een Mekka voor cultuurliefhebbers. Het Koetsenmuseum heeft een schitterende verzameling staatsiekoetsen uit de 16e tot de 19e eeuw. Het daar naastgelegen roze Palácio de Belém vormt de zetel van de Portugese president. De Torre de Belém (Toren van Belém) en Mosteiro dos Jerónimos (het Hiëronymietenklooster) zijn voorbeelden van de Manuelstijl, het hoogtepunt van de Portugese achitectuur vernoemd naar koning Dom Manuel I.

Maak een ritje met een van de nostalgische trams! Met eléctrico 28 rijd je door de hele binnenstad of neem de Elevador da Glória, de kabeltram die je van de benedenstad Baixa naar de bovenstad en uitgaanswijk Bairro Alto brengt.

Parque das Nações (Park van de Naties), het voormalige Expo terrein, is een modern stadsgebied geworden met diverse attracties en gebouwen. Het futuristische station Oriente met zijn palmentuin van staal en glas is architectonisch schitterend. Het Oceanário (het grootste acquarium van Europa) trekt veel bezoekers. In het Pavilhão Atlântico vinden vooral concerten en sportevenementen plaats. Centro Comercial Vasco da Gama is een modern winkelcentrum vlakbij dit park. Behalve leuke winkeltjes zijn er talrijke bars en restaurants en bioscopen.

Lissabon heeft talrijke miradouraos (gouden uitzichten), zoals de Miradouro de Santa Catarina, een plein met een grandioos uitzicht op de haven en de monding van de Taag.

In het Tegelmuseum vind je een uitgebreide collectie van tegels uit de Moorse tijd tot in de 21e eeuw, maar er is ook een fraaie verzameling tegels uit Nederland en Spanje. Het Fado museum vertelt je alles over de fado, dé nationale muziek van Portugal. Het grootste museum is het Gulbenkian museum, bestaande uit oriëntaalse kunstnijverheid, schilderijen en sculpturen van o.a. Rubens, Rembrandt, Fran Hals, Manet, Renoir en Rodin. Ook heeft dit museum een prachtig park.

Uitgaan en vermaak in Lissabon

Winkelen kan je volop in Amoreiras Shopping Center de Lisbao, met zo’n 300 winkels, meer dan 50 restaurants en nog eens 10 bioscopen, vormt dit een groot uitgaanscentrum. Een ander groot winkelcomplex is het Centro Comercial Colombo, in het noorden van de stad.

Ontspannen en genieten doe je op de heerlijke zandstranden ten westen van de stad of ten zuiden van de Taag. Al deze stranden zijn met de bus bereikbaar.

Vliegveld Lissabon

De luchthaven van Lissabon ligt ongeveer 10 km ten noorden van het stadscentrum. Er rijdt een bus elke 20 minuten naar het stadscentrum, voor 3 euro heb je een kaartje. Een taxirit kost ongeveer 15 euro.