Het vakantiegedrag van de Nederlander

De zomer komt er weer aan en dat betekent dat we weer uit mogen kijken naar de vakantie. Waar gaat de reis dit jaar naartoe? Lekker dichtbij huis of toch een verre vakantiebestemming? Nederlanders houden eenmaal van vakantie. Ondanks de economische crisis is het gebleken dat Nederlanders nog steeds massaal op vakantie gaan en dat typeert toch wel de hedendaagse Nederlander. Niet op vakantie gaan is voor de meeste Nederlanders geen optie, we bezuinigen liever op andere dingen of kiezen desnoods voor een kortere vakantie of een vakantie dichtbij huis.

Hoe wordt de vakantie geboekt?

Een vakantie boeken kan op verschillende manieren, hoe boekt de Nederlander zijn of haar vakantie? Uit onderzoek blijkt dat ruim 40% van de Nederlandse vakantieganger zijn of haar vakantie boekt via een reisorganisatie of een reisbureau. Bij reisorganisaties wordt het grootste deel van de boekingen via internet gedaan en bij reisbureaus worden de meeste reizen geboekt aan de balie. Een kleine 18% boekt de vakantie rechtstreeks bij de accommodatieverschaffer en dit wordt ook grotendeels via het internet gedaan. 15% van de Nederlanders boekt de vakantie bij de betreffende luchtvaartmaatschappij. Daarnaast worden er ook vakanties geboekt via veilingsites, bij verhuurders van vakantiehuisjes, bij hotelketens, bemiddelende instanties etc. De Nederlander houdt ook van kamperen. Ruim 3,8 miljoen Nederlanders kiezen voor een kampeervakantie.

Waar gaat de Nederlander op vakantie?

Uit het onderzoek van NBTC-NIPO Research; specialist in onderzoek op vakantie-, vrijetijds- en zakenreismarkt, is gebleken dat Duitsland het meest in trek is als vakantiebestemming onder Nederlanders. De top-5 vakantiebestemmingen wordt gecompleteerd door Frankrijk, Belgiƫ, Spanje en Oostenrijk. Wat opvalt is dat de meeste reizen worden geboekt binnen Europa. Pas vanaf plek 10 komen we een buitenlandse vakantiebestemming tegen, namelijk de Verenigde Staten.

Wat doen Nederlanders op vakantie?

Wij Nederlanders zoeken graag de zon op tijdens de vakantieperiode, wat ook niet zo gek is met ons koud en regenachtig kikkerlandje. Zo ligt de Nederlander gemiddeld 3 uur per dag op het strand. Ook bij het zwembad liggen is zeer in trek bij de Nederlander, zo wordt er ruim 2,7 uur bij het zwembad gelegen en wordt er gemiddeld 1,6 uur daadwerkelijk gezwommen. Ruim drie uur per dag wordt er tijd besteed aan uitstapjes. Wat ook opvalt is dat we op vakantie 7 uur per nacht slapen, wat onder het normale gemiddelde ligt.