Home Berlijn

Berlijn

by smartranking

De stad van Berlijn

Een korte introductie

In korte tijd is er veel veranderd in Berlijn. Ooit werden de 2 stadshelften gescheiden door “De Muur”. De twee werelden integreerden, maar er zijn nog veel dingen die men doet denken aan de vroegere tijden. De verschillende bouwstijlen uit deze periode zijn nog goed terug te zien in het huidige Berlijn. De Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie zijn twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Maar Berlijn kent ook vele musea die het bezoeken waard zijn. Berlijn is een stad van kunst, architectuur en cultuur. Deze stad zal op iedereen een grote indruk maken.

De wijken van Berlijn

Charlottenburg was het centrum van West-Berlijn tijdens de tweedeling van Berlijn na de Tweede Wereldoorlog. Eén van de plekken waar je het leven in deze wereldstad het beste kunt beleven, is op de Kurfürstendamm tussen Breitscheid- en Joachimstaler Platz.

Kreuzberg is niet alleen de moeite waard om te bezoeken vanwege haar bijzondere charme, maar ook om haar verschillende belangrijke musea en de sporen die de Berlijnse Muur heeft achtergelaten. De overblijfselen van de versterkingen van en rondom de muur behoren ook tot de bezienswaardigheden. Andere dingen die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn de gerestaureerde Oberbaumbrücke (Oberbaumbrug) richting Friedichshain, het legendarische Checkpoint Charlie en de Muur bij Niederkirchnerstrasse grenzend aan Mitte.

Mitte Berlijn: Brandenburger Tor, Unter den Linden, Friedrichstraße, Alexanderplatz… alle mogelijke eersteklas bezienswaardigheden zijn terug te vinden in het centrum van Berlijn, genaamd Mitte. De Brandenburger Tor, het symbool voor heel Berlijn van de scheiding en hereniging van Berlijn is zonder meer het meest beroemde gebouw in de Duitse hoofdstad.

Schöneberg kent vele stijlvolle barretjes, cafeetjes en restaurant en is zo één van de uitgaansgebieden van Berlijn. Als je Schöneberg optimaal wilt beleven, kun je het beste een bezoekje brengen aan Winterfeldtmarkt in het weekend. Deze markt behoort tot één van de populairste in Berlijn. Hier is bijna alles verkrijgbaar: fruit en groente van hoge kwaliteit, evenals bloemen, kaas en kleding. Nadat je de markt hebt bezocht, bieden de talrijke cafeetjes in de omgeving een prima locatie om een kopje koffie of thee te drinken.

Tiergarten is het politieke hart van Duitsland. Enkele stappen verwijderd van de Brandenburger Tor is het Duitse Parlement ‘Bundestag’ gevestigd, in het Reichstag gebouw. Deze glazen koepel is een ware trekpleister voor toeristen en dagelijks zijn er dan ook duizenden te vinden. De koepel is ontworpen door Sir Norman Foster.

Vervoer in Berlijn

In Berlijn is het makkelijk om via met het openbaar vervoer te reizen. Voor meerdere dagen kunt u gebruik maken van de WelcomeCard, die u korting geeft op het openbaar vervoer en vele attracties.

Bus 100
Berlijn heeft ook een Hop on/Hop off tour. U kunt in- en uitstappen bij 14 haltes, het ticket is de hele dag geldig. De bus passeert alle bekende hoogtepunten van de stad. Vertrek vanaf Kurfürstendamm elke 15 minuten tussen 10.00 and 16.00 uur.

Taxi
Berlijnse taxi’s zijn beige, op een paar geel-zwarte uitzonderingen na. U kunt ze aanhouden op straat of vindt ze bij een standplaats op een grote kruising. Het starttarief is 2,50 euro, daarna kost de rit ongeveer 1,50 euro per kilometer. Voor een korte rit (Kurzstrecke) is er het Winktarif: voor een vaste prijs van 3 euro mag u maximaal twee kilometer of vijf minuten mee – alleen geldig als u de taxi aanhoudt en dus niet bij de standplaats.

Metro
Twee metro’s voor de prijs van één: de U-Bahn (negen lijnen) en de S-Bahn (vijftien lijnen). De twee systemen sluiten goed aan op elkaar en op bus en tram. Door de vroegere tweedeling van Berlijn zult u soms wat vaker moeten overstappen, maar alle bestemmingen zijn redelijk snel te bereiken. Gratis plattegrondjes zijn op ieder station verkrijgbaar.

Tram
In Berlijn zijn er 28 tramlijnen, vooral in voormalig Oost-Berlijn, waarvan er vijf ’s nachts rijden.

Bus
’s Nachts kan de bus van pas komen: van de 150 lijnen rijdt dan bijna de helft.

Kaartjes
Het Berlijns OV-systeem is opgedeeld in drie tariefzones: A (stad), B (periferie) en C (buiten de stad). Normale kaartjes (Normaltarif) kosten ca. 2 euro, moeten na aankoop afgestempeld worden en zijn dan twee uur geldig voor de S-Bahn, U-Bahn, tram en bus in zones A en B, met onbeperkt overstappen. Deze kaartjes zijn te koop bij de gele of oranje automaten op U-Bahn- of S-Bahn-stations of aan het loket.

Bezienswaardigheden in Berlijn

Reichstag
Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is de Reichstag: het parlementsgebouw van de huidige Duitse regering. Nadat het in 1933 in brand is gestoken en in 1945 is gebombadeerd, verhuisde de regering naar Bonn, maar na een grondige renovatie is het gebouw sinds 1999 weer de thuishaven van het parlement. Het meest opvalend is de enorme glazen koepel op het dak. Voor bezoekers loopt er een spiraalvormig wandelpad onder deze koepel, waardoor je zo de plenaire zaal inkijkt. Aan de voet van de koepel vind je een leuk restaurant met een mooi uitzicht over de stad.

Brandenburger Tor
Als je aan Berlijn denkt, denk je aan de Brandenburger Tor. De poort is de grens van het oude centrum van de stad. Tijdens de Koude Oorlog werd hier begonnen met de bouw van de Muur, en hier staken in 1989 de eerste Oost-Duitsers de grens over naar West-Duitsland. Bovenop de Tor staat een sculptuur van een Griekse strijdwagen met daarin de Godin van de overwinning, Victoria.

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie was tijdens de verdeling van Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische deel, bij een doorgang in de Berlijnse Muur in de Friedrichstrasse. Deze post werd Charlie genoemd, naar de derde letter in het alfabet omdat het de derde post was. Het was het ontmoetingspunt tussen Oost en West in de jaren van de Berlijnse Muur. In het nabijgelegen museum Haus am Checkpoint Charlie wordt de geschiedenis van de Muur behandeld.

Schloß Charlottenburg
In 1695 liet Frederik III een zomer residentie bouwen voor zijn echtgenote Sophie Charlotte. Het werd een schitterend onderkomen Later werd de oostelijke vleugel gebouwd, welke vandaag de dag nog steeds in perfect staat verkeerd. Vervolgens liet Frederik Wilhelm II het theater in de westelijke vleugel, nu het museum für Vor- und Frühgeschichte, bouwen.

Egyptisch museum
Dit is een van de meest populaire musea van Berlijn. Het bevindt zich in de buurt bij Schloß Charlottenburg. Het is vooral bekend om de buste van de Egyptische koningin Nefertiti. Dit kunstwerk, gemaakt in 1350 v. Chr. Heeft meer dan 3000 jaar onder de grond gelegen. Het werd in 1900 opgegraven door Duitse archeologen.

Nefertiti heeft haar eigen ruimte op de tweede etage. Op het gebied van de archeologie heeft het museum een goede naam opgebouwd. Regelmatig worden archeologen, verbonden aan het museum, uitgezonden om onderzoek te doen en om opgravingen te begeleiden.

Staatsoper
De Staatsoper is een van de grootste opera gebouwen ter wereld en een van de meest imposante gebouwen op Unter den Linden. Het gebouw werd gebouwd als de Koninklijke Opera. Na de bouw was het operahuis de grootste van Europa. Het is gebouwd in een klassiek Pruisische stijl met invloeden van de klassiek Engelse stijl.
Na een brand in 1843, 100 jaar na de voltooiing, werd het gebouw bijna volledig verwoest. Verschillende renovaties maakten het gebouw een stuk zwakker en het werd dan ook volledig verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw werd herbouwd naar het originele ontwerp van 1952-1955 en van 1983-1986 werd het geheel gerestaureerd.

Uitgaan en vermaak in Berlijn

Eten, winkelen, uitgaan & vermaak in Berlijn

Berlijn telt veel mooie plekken om te winkelen. De grootste winkelstraat in Berlijn is de Kurfürstendamm. Het grote warenhuis KaDeWe, oftewel Kaufhaus des Westens is voor de winkelliefhebbers een absolute must. Maar bezoek ook de elegante Friedrichstraße met zijn exclusieve boetieks van bekende modeontwerpers en de nieuwe Arcaden aan de Potsdamer Platz. Aparte mode, extravagant en creatief design kunt u vinden in de vele kleine boetiekjes rondom de Hackesche Höfe in Mitte. Op de vlooienmarkt aan de Straße des 17. Juni kunt u in het weekend originele, soms overbodige maar ook heel bijzondere koopjes vinden.
Grotere winkels en winkelcentra zijn meestal tot acht uur ’s avonds open, kleinere winkels tot zes. Op zaterdag sluiten bijna alle winkels om vier uur ’s middags. Op zondag zijn bijna alle winkels gesloten, sommige ook op maandag of dinsdag.

Bars & restaurants

Vanwege de groeiende multiculturele invloeden in Berlijn, openen meer en meer verschillende buitenlandse restaurants hun deuren. Maar ook de Duitse keuken biedt mogelijkheden; naast de beroemde Duitse gerechten Bratwurst en Currywurst zijn de Köningsberger Klöpse (vleesballetjes in roomsaus) en Kaiserschmarren (kleine pannekoekjes met room) aan te raden.
Bezoek eens een typische Duitse ‘Kneipe’ waar u onder het genot van een koel biertje de Berlijnse ‘Eisbein’, een heerlijke beenham kunt proberen.
Langs de Oranienburger Straße lokt het ene restaurant na het andere de bezoekers naar binnen. Exclusief dineren kan men aan de Gendarmenmarkt.

Berlijn kent een aantal buurten die ’s avonds druk bezocht worden om gezellig uit te gaan. De Hackesche Höfe in Mitte is een ideaal uitgangspunt voor een tocht door het Berlijnse nachtleven, want hier bevinden zich talrijke populaire restaurants, bars en clubs. Nachtbrakers en bekende scene insiders gaan bovendien uit aan de Savigny Platz in Charlottenburg en aan de Winterfeldplatz in Schöneberg. Ook Prenzlauer Berg is een populaire wijk om uit te gaan. Hier zorgen Russische en Joodse restaurants voor variatie in het culinaire aanbod. Erg populair bij insiders is ook de Simon-Dach-Straße in Friedrichshain, want daar ontstaan de nieuwste trends. Ook op de Potsdamer Platz zijn veel restaurants, café’s en bioscopen.

Tips voor de echte lounger & clubber

Mudd Club
Sinds het begin jaren tachtig schreef Steve Mass clubgeschiedenis in New York. In zijn club kwamen mensen als Andy Warhol en Keith Haring en vele andere sterren uit de New Yorkse Avantgarde Scene. Sinds een aantal jaren heeft hij zich gevestigd in de Berlijnse Centrum. De Mudd Club organiseert verschillende onderscheidende parties. Echt een MUST om eens te bezoeken.

Loungen in Berlijn

Elke tweede zaterdag vindt er in de Kalkscheune in Berlin Mitte ´Die Schöne Party` plaats. In verschillende ruimte spelen afwisselende DJs jou favoriete lounge muziek.

Discotheken

Havanna
Havanna heeft 4 zalen en 7 bars, waar Latijn-Amerikaanse en ‘Beautiful Black’ klanken klinken. Geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag. Hauptstraße 30 Schöneberg

Matrix
Deze club heeft verschillende dansvloeren waar uiteenlopende muziek wordt gedraaid. Er is een loungezwembad en een cocktailbar waar de goed betaalbare drankjes in hoog tempo over de toonbank vliegen! Geopend van maandag t/m zaterdag.
Warschauer Platz 18 Friedrichshain