Home België

België

by smartranking

Hotels, appartementen en bezienswaardigheden in België

Stedentrips België

In België liggen meerdere plaatsen die zeer geschikt zijn voor een stedentrip. Vooral Brugge, Gent, Brussel en Antwerpen hebben een bijzonder mooi historisch centrum met interessante bezienswaardigheden. Brugge, Gent en Antwerpen kunnen gemakkelijk te voet vanuit een centraal gelegen hotel in het stadscentrum verkend worden. In Brussel is dat natuurlijk ook mogelijk, maar daar is ook veel te doen buiten het centrum.

Voor wie een levendige wereldstad verkiest is een hotelovernachting in Brussel aantrekkelijk. Daar is van alles te doen; variërend van een breed scala aan winkelcentra tot een groot aanbod aan cultuur. Onder de talrijke bezienswaardigheden vormen de Grote Markt, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België, het Muziekinstrumentenmuseum en het Jubelparkmuseum unieke hoogtepunten. In Brussel is zoveel te doen dat het de moeite loont om terug te keren, zelfs na een derde, vierde of vijfde keer. Door telkens een nieuwe locatie te zoeken voor een appartement of hotel wordt variatie bewerkstelligd. De omgeving van de Grote Markt biedt immers een andere invalshoek dan de omgeving van het Jubelpark. Eveneens is er veel te doen in de aangrenzende gemeenten. In de zuidelijke gemeenten St.-Gilles en Elsene is bijvoorbeeld het Hortamuseum, het Gemeentelijk Museum van Elsene en de Abdij van Ter Kameren een bezoek waard.

Voor een romantisch weekendje weg kun je een hotel in Brugge boeken. In deze historische stad maken paard en koets onderdeel uit van het stadsbeeld. Brugge heeft zijn middeleeuwse stadszicht behouden. Talrijke oude gebouwen (o.a. kerken, het Belfort), waterwegen in de vorm van grachten en kunstcollecties met Vlaamse primitieven brengen de middeleeuwen tot leven. In Gent zijn eveneens in grachten gespiegelde oude gebouwen (Graslei) en Vlaamse primitieven (o.a Lam-Gods-retabel) te bezichtigen. Daar gaan indrukwekkende middeleeuwse monumenten (St.-Baafskathedraal, het Belfort, Gravensteen) gepaard met moderne cultuur (o.a. een Stedelijk Museum voor Actuele Kunst). Tot de hoogtepunten van Antwerpen behoren de kathedraal, het Museum Plantin-Moretus en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Luik, Leuven, Doornik en Mechelen zijn eveneens geschikt voor een stedentrip.

Badplaatsen, kust & natuur

De grotten van Han, met zijn spectaculaire stalagmieten, behoren tot het meest bijzondere natuurschoon van België. Een bezoek aan de grotten van Han kan gecombineerd worden met het Réserve d’animaux sauvages.

 De Belgische kust kent vele aangename plekken om tot rust te komen. De Panne ligt dichtbij twee natuurreservaten, de Westhoek en de Oosthoek.  Op drie kilometer van deze badplaats ligt overigens Plopsaland (in Adinkerke). In de gemeente Koksijde zijn zowel abdijruïnes te bezichtigen (de zogenaamde Duinenabdij, als werken van de surrealistische kunstenaar Paul Delvaux in een aan hem gewijd museum. Een zeer mooi natuurreservaat, het Zwin,  bevindt zich in de mondaine badplaats Knokke-Heist.  Oostende heeft diverse bezienswaardigheden waaronder een museum voor Schone Kunsten en een Noordzeeaquarium. In de omgeving van Oostende ligt eveneens het Provinciaal Museum Constant Permeke (Jabeke). Andere bekende badplaatsen zijn Blankenberge, Oostende, De Haan en Oostduinkerke.

De afstand tussen Knokke-Heist in het noorden en De Panne in het zuiden bedraagt ongeveer zestig kilometer. Brugge ligt circa twintig kilometer van de Belgische kust verwijderd. Wie een hotel boekt in de badplaatsen Knokke-Heist, Blankenberge, de Haan of Oostende kan de kust gemakkelijk afwisselen met een uitstapje naar Brugge.

UNESCO Werelderfgoed in België

Het Stocletpaleis van Josef Hoffmann te Brussel, de Grote Markt van Brussel, het historische centrum van Brugge, de Notre-Dame te Doornik, het Plantin-Moretusmuseum in Antwerpen en de Neolitische vuursteenmijnen in Spiennes (gemeente Bergen) zijn de Belgische werelderfgoederen die zich op één locatie bevinden.

België heeft ook meerdere werelderfgoederen die bestaan uit over verschillende locaties verspreide bezienswaardigheden. Zo vormen vier Brusselse huizen van art-nouveau architect Victor Horta (Hotel Tassel, Hotel van Eetvelde, Hotel Solvay en het Hortamuseum) samen één werelderfgoed. Vier hydraulische scheepsliften in het Centrumkanaal met hun omgeving La Louvière en Le Roeulx zijn eveneens goed voor één notering. Dit geld ook voor dertien Vlaamse begijnhoven. Deze begijnhoven bevinden zich in Brugge, Dendermonde, Diest, Gent (2 o.a. Sint-Amandsberg ), Hoogstraten, Kortrijk, Leuven, Lier, Mechelen, Sint-Truiden, Tongeren en Turnhout. Tot slot staan diverse Belgische en Franse Belforten gezamenlijk genoteerd als werelderfgoed. Zij bevinden zich in Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Diksmuide, Eeklo, Doornik, Gent, Herentals, Ieper, Kortrijk, Leuven, Lier, Lo-Reninge, Mechelen, Menen, Nieuwpoort, Oudenaarde, Roeselare, Sint-Truiden, Tielt, Tienen, Tongeren, Veurne, Zoutleeuw,  Binche, Charleroi, Mons (Bergen), Namen, Thuin en Gembloux.