Home Barcelona

Barcelona

by smartranking

De stad Barcelona

Een korte introductie

De laatste jaren is Barcelona, naast de meer traditionele steden als Parijs en Rome, steeds populairder geworden als een bestemming voor korte trips en vakanties. Als een van de meest diverse en fascinerende steden in Europa, zal dit geen verassing zijn. Barcelona heeft alle aspecten dat een stad nodig heeft om als een bestemming voor een korte stedentrip te dienen. Barcelona heeft niet alleen schitterende bouwwerken, musea en parken, maar ook een fantastisch nachtleven, heerlijk eten, een strand voor de deur en een van de beste winkelgebieden van Europa.

De wijken van Barcelona

De wijken Barri Gòtic en El Raval zijn het centrum van Barcelona. Tussen deze twee wijken in loopt La Rambla. El Raval ligt richting de Montjuïc heuvel en staat ook wel bekend als “barri xino” (Chinatown). In deze buurt bevindt zich onder meer de tippelzone van Barcelona en ’s nachts is het dan ook niet verstandig om alleen in deze buurt te lopen. Dit geldt vooral in het zuidelijke deel, dus richting de haven.
Aan de oostkant van La Rambla liggen de wijken Barri Gòtic en El Born. Dit zijn aangename plekken om te verblijven tijdens je bezoek aan Barcelona. Passeig del Born en Via Laietana zijn goede en veilige straten, iets wat uiteraard belangrijk is voor een aangenaam verblijf. Meer naar het zuid-oosten vind je Barceloneta. Hier ligt het strand van Barcelona en er zijn veel goede visrestaurants te vinden.

La Rambla komt uit bij de kust. Hier zijn de laatste jaren veel moderne gebouwen en projecten de grond uit gestampt . Onder andere Port Olimpic, Vila Olimpica, L’Aquarium en het grote winkelcentrum Maremagmum zijn hier te vinden.

In het noorden ligt de wijk L’Eixample. Hier zijn veel werken van Gaudi te bewonderen, waaronder Casa Mila en Sagrada Familia. Dwars door deze wijk loopt de Passeig de Gràcia. Hier treft men veel luxe en dure winkels. Veel hotels zijn in dit gebied gevestigd en het is dan ook een uitstekend gebied om te verblijven.

Vervoer in Barcelona

Barcelona heeft een uitstekend openbaar vervoer systeem. Bussen en metro’s kunnen je goedkoop en snel op je bestemming brengen.
Het metrosysteem zit goed in elkaar en is makkelijk te begrijpen. De metro zal zeker van pas komen in de zomer als het overdag vaak te heet is om grote afstanden te voet af te leggen. Als je van plan bent veel gebruik te maken van de metro kan je het beste een T-10 kopen voor tien ritjes of een kaartje waarmee je 1 of 2 dagen onbeperkt gebruik mag maken van de metro.

De toeristenbus stopt bij veel attracties en heeft 44 haltes bij de verschillende lijnen. De rode lijn gaat naar het noorden, de blauwe naar het zuiden en de groene lijn rijdt langs de boulevard van Barcelona. Je kan zovaak als je wilt in- en uitstappen. Zo kan je de tijd nemen om de verschillende bezienswaardigheden te bezoeken en weer op te stappen bij de volgende bus. Dit kan je gewoon met hetzelfde kaartje doen. In elke bus reist er een gids mee, die in verschillende talen de haltes omroept.

In Barcelona rijden er ook veel taxi’s die je snel en goedkoop op je bestemming brengen. Ze hebben allemaal gewoon een metertje in de taxi die de prijs berekend.

Een leuke manier om boven op de Montjuïc te komen is via een lange kabelbaan, die je over een stukje zee naar boven brengt, waardoor je een werkelijk fantastisch uitzicht hebt op de stad.

Bezienswaardigheden in Barcelona

Een van de dingen dat Barcelona maakt tot wat het nu is, zijn haar schitterende bouwwerken. Een groot deel hiervan is het werk van Antoni Gaudi. Hij heeft Barcelona bekend gemaakt met zijn fascinerende huizen, Parc Güell en de Sagrada Familia. De Sagrada Familia, dat ongetwijfeld het meest bekende symbool van Barcelona is, is echter nog niet helemaal af. Er wordt al jaren aan gewerkt om het plan van Gaudi helemaal af te maken.
Meer mooie bouwwerken kan men vinden in het district Eixample. Ook het oude stadscentrum is de moeite waard om rond te lopen in de smalle straatjes en een bezoekje te brengen aan de kleine winkeltjes. Het Picasso museum is hier gevestigd en ook de oude Gotische kathedraal. Als je in Barcelona bent moet je ook een keer over de Ramblas hebben gelopen, de meest bekende straat van de stad.

De Montjuïc, de heuvel waar het Olympisch stadion is gebouwd is zeker een bezoekje waard. Hier kan men ook het Joan Miro museum vinden. En als je even uit de drukte moet, kan je altijd nog naar het strand van Barcelona (Barceloneta), met haar fantastische boulevard en leuke havens (Port Olimpico).

Uitgaan, Vermaak, Winkelen, Eten & Drinken in Barcelona

Als je van shoppen houd zal je ook van Barcelona houden! De stad heeft ongeveer 35,000 winkels. Het bekendste winkelgebied is de 5 kilometer lange winkel route, dan begint aan het einde van de Ramblas, via Plaza de Catalunya naar Passeig de Gràcia en Avenue Diagonal. Deze route biedt een hele grote selectie van winkels aan, inclusief de grote namen als Versace, Cartier, Armani, Burberry etc. Je zal ook veel dure winkels van Spaanse designers aan treffen. Uiteraard is ook het Spaanse Zara en de grote warenhuizen El Corte Ingles and Fnac te vinden in het centrum. In deze warenhuizen kan je werkelijk alles vinden wat je wilt.

In Barcelona is er ’s avonds altijd genoeg te doen. De stad heeft een uitgebreid aanbod van café’s, restaurants en nachtclubs om te genieten van de heerlijke Spaanse keuken en te dansen tot de vroege morgen. De Catalanen hebben meestal lunch tussen 2 en 4 uur en eten ‘s avonds pas na negen uur. Probeer de restaurants aan La Rambla te ontwijken, het eten en drinken wordt hier dik overprijst. Bovendien kan je veel lekkerder eten bij restaurantjes in de kleine straatjes van Gòtic en L’Eixample.

In Barri Gòtic zal je ook veel tapasbars aantreffen. Tapasbar Sagardi, aan de Carrer Argenteria, is een echte aanrader. Voor het stappen kan je onder meer naar de kust. In Port Vell en Port Olimpico aan de boulevard zijn veel clubs en bars gevestigd, waaronder het bekende Baja Beach Club.

Tips voor Barcelona

– Bij tapasbar Sagardi, aan de Carrer Argenteria, kan je heerlijke tapas eten.

– De beste wijken om in te verblijven zijn Barri Gotic en L’Eixample. Het zuidelijke deel van de wijk El Raval kan men het beste vermijden.

– Aan de boulevard bij Barceloneta zijn heerlijke visrestaurantjes te vinden.

– Met de metro kan je overal heel snel komen. Koop een kaartje waarmee je onbeperkt voor één of meerdere dagen kan reizen.

– In het warenhuis El Corte Ingles kan je werkelijk alles vinden. Dit warenhuis is ontzettend groot en daarom een leuke ervaring om daar een keer naar binnen te gaan. El Corte Ingles zit bij Plaza de Catalunya.