Home Amsterdam

Amsterdam

by smartranking

De stad Amsterdam

Een korte introductie

Amsterdam is een stad met vele gezichten. Het is een uitgaansstad en een plek waar je lekker kunt winkelen, maar tegelijkertijd is het ook een stad met cultuur en geschiedenis. Daarnaast staat Amsterdam natuurlijk ook bekend om haar vrijheid, het gevoel dat er alles kan. Deze veelzijdigheid is wat Amsterdam zo uniek maakt. Het is een stad die ieder jaar veel toeristen ziet en vooral in de buitenwijken erg modern aandoet, maar als je over de grachten loopt is de sfeer nog steeds intiem en typisch Nederlands. Amsterdam is een prima stad om je een weekend, of uiteraard langer, goed te vermaken. Of je nu uit bent op een flink portie cultuur, een paar dagen winkelen, je zult je hier met moeite vervelen. En weekend is dan eigenlijk ook niet genoeg. Je kunt hier steeds weer nieuwe dingen ontdekken of terugkomen naar je favoriete plekjes.
 

De wijken van Amsterdam

Het oudste gedeelte van Amsterdam is de buurt rond de Dam. Het plein staat natuurlijk bekend om haar duiven en het paleis op de Dam. In deze buurt vind je veel historische gebouwen en musea, maar ook veel winkels en restaurants.

De wijk met de meeste cafés en restaurants is echter de wijk rond het Rembrandtplein en het Leidseplein. Wat betreft winkelen zit je hier ook op de goede plek. Zeker de bekende winkels vind je allemaal in de Leidsestraat. Wanneer je daar juist niet naar op zoek bent, moet je zeker eens langs de Albert Cuypmarkt in de Pijp, of het Waterlooplein in de voormalige Joodenbuurt gaan. Je vindt de wereld aan tweedehands kleding en het is leuk om er de sfeer te proeven. De Pijp is daarnaast een zeer multiculturele wijk, waar ook veel studenten wonen, terwijl de voormalige Joodenbuurt een wijk is met veel musea.

De echte museumliefhebbers moeten echter naar het Museumplein gaan. Je vindt er het Rijksmuseum, het Van Gogh museum en het Stedelijk museum. Dit zijn de drie grootste en vooral indrukwekkendste musea in Amsterdam. Wanneer je in deze hoek van de stad bent is het ook de moeite waard om even door het Vondelpark te wandelen. Het park is een herinnering aan de dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel. Vooral in de zomer vind je er veel mensen die even van de zon genieten of wat drinken op een van de terrasjes.

Ten noorden van het Vondelprak ligt de Jordaan. Deze buurt is waarschijnlijk de bekendste van Amsterdam en doet zeker niet af voor haar reputatie. De Jordaan is een van de gezelligste wijken van Amsterdam met vele kleine winkeltjes en cafés. Er wonen voornamelijk studenten en jonge ondernemers. De wijken aan de rand van het centrum zijn erg verschillend van elkaar. Amsterdam Oost is erg multicultureel en een goede plek om uit te gaan, terwijl Amsterdam West erg modern is, met voornamelijk woningen.

Verder is er in Noord Amsterdam de haven, die erg indrukwekkend is. Het is leuk om daar naar het museum Nemo te gaan, het museum dat zich richt op wetenschap en techniek.

Een wijk die altijd een erg negatieve bijklank heeft is de Bijlmer. Deze wijk ligt redelijk uit het centrum en is een zeer multicultureel gebied

Vervoer in Amsterdam

Amsterdam is een stad die prima bereikbaar is. De luchthaven Schiphol is zeer dicht bij Amsterdam gevestigd. Per trein of per taxi ben je zo in het centrum van de stad. Per trein is de stad sowieso heel goed bereikbaar, zelfs vanuit het buitenland. Per auto kan het soms moeilijk zijn om de stad binnen te komen, vooral tijdens de spits. Het openbaar vervoer binnen de stad is goed geregeld. Tram, metro, bussen en taxi’s kunnen je allemaal naar je plaats van bestemming brengen.

Bezienswaardigheden in Amsterdam

Als het om cultuur gaat kun je in Amsterdam je hart ophalen. Musea als het Rijksmuseum en het Van Gogh museum zijn echte publiekstrekkers en mogen dan ook niet in je lijstje ontbreken.

Een ander bijzonder museum is het Anne Frankhuis. Het is indrukwekkend en ontroerend om daar rond te lopen en de sfeer in je op te nemen. Ook al loop je er ongetwijfeld met honderden andere toeristen doorheen, dit is iets wat je zeker niet mag missen.

Nog een onmisbare ervaring, hoewel niet eentje in dezelfde categorie, is Artis. Een dierentuin bezoeken stond misschien niet op je lijstje, maar een middagje in Artis is toch wel heel erg leuk. Al is het maar om de erg rustgevende sfeer in de wijk eromheen te proeven.

Als je op zoek bent naar iets actievers, is het leuk om de stad eens per fiets te ontdekken. Alleen of met een gids. Amsterdam is een prima stad om in de fietsen.

Uitgaan en vermaak in Amsterdam

Wie van plan is om ’s avonds uit te gaan in Amsterdam hoeft zich niet druk te maken. Amsterdam is een van de leukste steden in Nederland om uit te gaan. Om te beginnen zijn er talloze café’s en restaurants om een hapje te eten. Het is aan te raden om eens bij een Indonesische toko te gaan eten. Al staat Den Haag er bekend om, ook in Amsterdam kun je heerlijk Indonesisch eten.

Daarna is het leuk om bijvoorbeeld naar het theater te gaan. Het Concertgebouw, Carré, het Muziekgebouw aan ’t IJ, Boom Chicago en het Comedy Café zijn enkele van de vele theaters die Amsterdam heeft. Een mooi klassiek concert, een cabaretvoorstelling, moderne dans of Engelstalige voorstellingen, in Amsterdam kun je je hart ophalen.

Maar voor de echte feestbeesten is er ook genoeg te doen. Beroemde clubs en discotheken zijn onder andere Paradiso, Jimmy Whoo, Dansen bij Jansen en de Melkweg. Zeven dagen per week kun je hier tot in de kleine uurtjes dansen tot je erbij neervalt.

Ben je toch nog op zoek naar iets anders, dan zijn er in Amsterdam ook nog talloze bioscopen en een aantal casino’s, waar je de avond goed door kunt brengen.

Tips voor Amsterdam

– Maak eens een tochtje door de grachten op een boot. Het is een van de leukste manieren om de stad te verkennen.

– Maak, wanneer je in een van de grote musea bent, gebruik van de koptelefoons die verstrekt worden. Het staat misschien een beetje raar, maar je krijgt de verhalen achter de kunstwerken te horen, waardoor je bezoek aan het museum veel interessanter wordt.

– Mocht je van plan zijn om de Bloemenmarkt te bezoeken, kijk dan erg uit voor zakkenrollers. Ze zijn erg uit op toeristen, dus loop niet al te erg te koop met fototoestellen en videocamera’s. Dit is overigens in de hele stad geen goed idee. Wees vooral ’s nachts op je hoede voor groepjes mensen die je proberen aan te spreken. Vooral in de trein van en naar Schiphol moet je erg uitkijken.

– Parkeerkosten in Amsterdam worden ieder jaar hoger. Het is verstandig om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Een andere optie is om je auto buiten de stad te parkeren, en vanaf daar een metro of tram te pakken.

– Op Koninginnedag staat Amsterdam op z’n kop. Het is erg leuk om dan naar de rommelmarkten te gaan, de gratis concerten bij te wonen en gewoon lekker te feesten. Ook de nacht voor Koninginnedag is erg aan te raden. Zorg wel dat je op tijd boekt, aangezien hotels erg snel vol zijn rond deze periode.

– Lees voor je het Anne Frankhuis bezoekt Anne Franks dagboek. Op die manier begrijp je veel meer van het verhaal en maakt het huis meer indruk op je.